Vierde ijzeldag: vallende ijspegels en 800.000 stuks onbezorgde post

Omroep Fryslan

Het einde van de ijzelperiode in de noordelijke provincies is in zicht, maar na vier dagen stapelen de problemen zich op. En er komt nog een lastige middag aan.

Zo liggen in het postsorteercentrum in Assen 300.000 stukken van dinsdag die door de gladde wegen nog niet zijn bezorgd. Met de post van gisteren en vandaag erbij is de achterstand al 800.000 stuks, zegt vestigingsmanager Reno Papa.

"We kunnen de postbodes niet de straat opsturen en dat doen we dus ook niet. Als het meezit proberen we vanmiddag nog wat in te halen, maar dan moet het echt kunnen."

'We laten de postbodes niet de straat opgaan'

Sinds 15.00 uur geldt code rood alleen nog in Groningen. In Friesland en Drenthe is de ergste ijzel inmiddels verdwenen. Vanavond wordt overal dooi verwacht.

Papa denkt dan ook dat de berg brieven en andere post pas morgen echt aangepakt kan worden. "Normaal is vrijdag een rustige dag, maar dat zal morgen anders zijn. We hebben aan het personeel gevraagd of er mensen zijn die extra willen komen werken."

Rouwkaarten worden als het even kan wel bezorgd. "Als dat niet lukt, proberen we de geadresseerde te bellen. We bieden dan aan om de kaart te mailen of te faxen."

Tentamens

Veel scholen zijn ook vandaag gesloten. "Morgen gaan we in principe weer open, maar we moeten dat nog even goed bekijken", zegt vestigingsdirecteur Bert Oosting van de christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen.

Voor sommige leerlingen is het een probleem dat lessen die belangrijk zijn voor de aanstaande toetsweek zijn uitgevallen. Oosting: "Sommige tentamens zullen niet doorgaan, in andere gevallen zullen we een herkansing geven."

Nog steeds is het hier en daar flink glibberen en glijden, zegt verslaggever Ardy Stemerding in de Drentse hoofdstad.

SRV-man: 'Het is geen pretje vandaag, echt niet'

Hoewel de vorst bijna voorbij is, zal de gladheid de komende uren nog hardnekkig zijn. Vooral in de provincie Groningen wordt op de weg nog flink wat ongemak verwacht. Omdat het nog onder nul is zal de neerslag van vanmiddag bevriezen.

Busmaatschappij Qbuzz adviseert reizigers in de provincie voorlopig nog even thuis te blijven. "In de loop van de middag lijken er weer buien aan te komen", schrijft Qbuzz op zijn site. "Wij adviseren dan ook om geen nieuwe reis te starten en indien mogelijk eerder naar huis te vertrekken."

Janny Lard

Opnieuw wordt de stroomvoorziening af en toe onderbroken doordat hoogspanningsleidingen elkaar raken. Volgens netbeheerder Tennet is de komende uren de "kans op spanningsdips reëel".  

Met de komst van de dooi bereiden de brandweer en andere hulpverleners zich voor op een nieuw probleem, namelijk ijspegels die op mensen en auto's vallen. Op Terschelling gebeurt dat al. Er vallen onder meer stukjes ijs van de antennes van de Brandaris. Omdat dit gevaarlijk kan zijn, is de omgeving van de vuurtoren afgezet met rood-witte linten.

Ook wordt publiek geweerd bij de Achmeatoren in Leeuwarden wegens vallende ijspegels. Daarnaast zijn meerdere parken en bossen in het gebied gesloten, om te voorkomen dat mensen worden geraakt door vallend ijs.

Het gesloten Zwettebos in Sneek NOS / Lambert Teuwissen