Balachnitsjev mag vanwege corruptie nooit meer een functie uitoefenen in de atletiek.
NOS Sport

Levenslange schorsing voor atletiekofficials

De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft drie bestuurders levenslang geschorst. Het gaat om IAAF-official Pappa Massata Diack uit Senegal, het voormalig hoofd van de Russische atletiekfederatie Valentin Balachnitsjev en de voormalige coach van het Russische nationale team Aleksei Melnikov.

Het hoofd van de antidopingafdeling van de IAAF, Gabriel Dollé, is voor vijf jaar geschorst. De drie hoofdverdachten zouden smeergeld hebben aangenomen om positieve dopingtesten te verdoezelen. De Fransman Dollé wordt nalatigheid verweten.

De vier kunnen nog in beroep gaan tegen de straffen. Zij zouden volgens de ethische commissie van de IAAF onder andere ervoor hebben gezorgd dat de Russische marathonloopster Lilija Sjoboechova niet geschorst werd na een positieve dopingcontrole. Daardoor kon ze alsnog meedoen aan de Olympische Spelen in Londen.

Sjoboechova betaalde 450.000 euro aan Balachnitsjev en werd op dat moment niet geschorst. Uiteindelijk kreeg ze pas in februari 2013 een schorsing van twee jaar.

Smeergeld

Ook de Franse justitie onderzoekt corruptie binnen de atletiekwereld. Oud-voorzitter Lamine Diack van de IAAF zou meer dan een miljoen euro smeergeld hebben aangenomen om dopinggebruik ongestraft te laten. Ook Dollé, en de zoon van Lamine Diack, Pappa Massata Diack die als consultant verbonden was aan de IAAF, zouden aan het bedrog hebben meegewerkt.

Volgende week komt het wereldantidopingagenstchap WADA met een tweede rapport over corruptie binnen de atletiek. Dit rapport gaat over corruptie binnen de internationale atletiekfederatie zelf.

Twee dagen geleden publiceerde de IAAF een nieuw plan om doping te bestrijden. Het budget voor dopingbestrijding wordt verdubbeld tot 7,7 miljoen euro en er zullen in de toekomst twee keer zo veel atleten gecontroleerd worden op doping.

Als reactie op de bevindingen heeft de European Athletics, de organisatie die zorgt voor de EK's atletiek, Balachnitsjev voorlopig geschorst als erelid. Bij de eerst volgende vergadering moet de schorsing definitief worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl