De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif
NOS Nieuws

Iran: Saudiërs bombardeerden onze ambassade in Jemen

Iran beschuldigt Saudi-Arabië ervan zijn ambassade in Jemen te hebben aangevallen met gevechtsvliegtuigen. Een aantal bewakers zou gewond zijn geraakt.

"Saudi-Arabië is verantwoordelijk voor de schade aan het ambassadegebouw en voor de mensen die gewond zijn geraakt", zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Sanaa zelf wordt gezegd dat het hoofdgebouw van de ambassade niet is beschadigd. Er zou een aanval zijn geweest in de buurt van het gebouw, waardoor brokstukken bij de ambassade zouden zijn beland.

Executie geestelijke

De spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië zijn toch al hoog opgelopen. Het sjiitische Iran is woedend over de executie van de vooraanstaande sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Het soennitische Saudi-Arabië reageerde op zijn beurt fel toen zijn ambassade en consulaat in Iran werden aangevallen door Iraniërs die woedend waren over de terechtstelling.

Verscheidene bondgenoten van Saudi-Arabië - Bahrein, Sudan, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit - hebben hun diplomatieke betrekkingen met Teheran verbroken of op een laag pitje gezet.

In Jemen voert Saudi-Arabië luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-rebellen die grote delen van het land hebben ingenomen. Riyad ziet de rebellen als een vooruitgeschoven post van Teheran. Bij de oorlog in Jemen kwamen afgelopen jaar naar schatting 6000 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl