Een Noord-Koreaanse militair bij de grens met Zuid-Korea
NOS Nieuws

Zuid-Korea zet propagandaluidsprekers weer aan na kernproef

Zuid-Korea hervat de uitzending van propaganda via luidsprekers bij de grens met Noord-Korea. Dat heeft de regering besloten vanwege de nucleaire test die Pyongyang gisteren hield. Die is volgens Seoul een ernstige schending van de afspraken tussen beide landen.

De 'luidsprekerpropaganda' langs de grens ligt bijzonder gevoelig. Noord-Korea beschouwt deze vorm van propaganda als een oorlogsdaad. In augustus leidde het tot beschietingen tussen beide Korea's. Na drie dagen van intensieve onderhandelingen werd een oorlog afgewend.

Het was de vierde kernproef van Noord-Korea in tien jaar tijd en de tweede onder Kim Jong-un. Pyongyang beweert met succes een waterstofbom te hebben getest; zo'n atoombom is veel zwaarder dan een 'gewone' kernbom. Aan de claim van Noord-Korea wordt internationaal getwijfeld.

De VN-Veiligheidsraad kwam gisteren voor spoedberaad bijeen en noemde de kernproef "een duidelijke bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid". Of het tot zwaardere of nieuwe sancties leidt is nog maar de vraag. De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin benadrukte vooral dat "iedereen het hoofd koel moet houden", sancties wees hij af.

Internationale onrust na kernproef

President Obama heeft na de kernproef gesproken met de Zuid-Koreaanse president Park en met de Japanse premier Abe. In een verklaring stelden ze dat ze met een eensgezind en krachtig antwoord zullen komen op Noord-Korea's "roekeloze gedrag".

Obama benadrukte dat de VS instaat voor de veiligheid van bondgenoot Zuid-Korea. Beide landen blijven in overleg en mogelijk vergroot de VS zijn militaire aanwezigheid in de regio.

Na Noord-Korea's derde nucleaire test, in 2013, stuurde Washington bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen om te trainen met het Zuid-Koreaanse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl