Bewoners van een seniorenflat in Rotterdam worden geëvacueerd nadat brand was uitgebroken (december 2011)
NOS Nieuws

Pleidooi voor brandregels seniorenwoning: 'dit kan echt niet meer'

  • Marc Hamer

    Verslaggever

  • Marc Hamer

    Verslaggever

Er moeten aparte, scherpere eisen voor seniorenwoningen komen als het gaat om brandveiligheid. Tot die conclusie komt de Brandweeracademie na een uitgebreide studie. Nu hoeven seniorencomplexen slechts te voldoen aan de eisen voor gewone bewoning. "Dat kan echt niet meer", zegt lector Brandpreventie René Hagen.

Ouderen zijn namelijk extra kwetsbaar voor brand. Hagen: "We zien dat ouderen bijna drie keer zo veel kans hebben om te overlijden bij een brand als mensen onder de 65. Als mensen in het ziekenhuis belanden door een brand, dan is de kans ook bijna drie keer zo groot dat ze het uiteindelijk niet overleven."

De Brandweeracademie bracht het afgelopen jaar in drie rapporten de invloed van de vergrijzing op brandveiligheid in kaart. Vandaag is het laatste rapport (.pdf) verschenen, met daarin de mogelijke oplossingen.

Ouderen krijgen brandvoorlichting in seniorencomplex

Hagen weet dankzij alle onderzoeken waar branden bij ouderen meestal door ontstaan. "Koken en roken zijn vaak de boosdoeners. Je ziet dat branden bij ouderen vaak ontstaan dicht bij hen in de buurt. Voorlichting over brandpreventie is daarom belangrijk. Net als extra voorzieningen in de woningen." Het rapport rept over een speciale sprinklerinstallatie bij de afzuigkap, maar ook rookmelders die een melding geven aan buren, hulpverleners of de brandweer.

Die extra voorzieningen zijn belangrijk, omdat vluchten bij een brand door ouderen vaak moeilijk is door hun verminderde mobiliteit. Toch gelden voor woningen in seniorencomplexen dezelfde brandvoorschriften als voor gewone woningen. "We hebben het in Nederland zo geregeld dat we ervan uitgaan dat mensen zelfstandig kunnen vluchten", zegt Hagen. "Dat mensen in 30 seconden door rook kunnen vluchten. Dat komt neer op 30 meter, maar dat lukt ouderen niet. De mensen in seniorencomplexen wonen daar wel zelfstandig, maar zijn niet zelfredzaam."

Strengere regels

Hagen bepleit voor seniorenwoningen dezelfde aanpak als bij ziekenhuizen, verpleeghuizen en gevangenissen. Daar gelden extra veiligheidsregels.

Dat die regels er nog niet zijn voor seniorencomplexen, komt doordat het om een relatief nieuw fenomeen gaat, stelt Hagen. "Maar we zien nu dat deze complexen er zijn en blijven. Het worden er alleen maar meer. De hele toename van de vergrijzing, de ruim anderhalf miljoen ouderen die erbij komen, dat zijn allemaal mensen die zelfstandig gaan wonen, niet in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Dus daar moeten de regels op aangepast worden, zodat die mensen een gelijkwaardige kans hebben om te vluchten."

In een reactie zegt het ministerie van Wonen: "Tot dusver is minister Blok terughoudend geweest met het verplicht stellen van maatregelen. Want je moet ook rekening houden met de handhaving van zo'n verplichting. Niet alleen Blok gaat hier uiteindelijk over, maar ook de ministeries van Veiligheid en Justitie en VWS. In maart of eerder als mogelijk komen wij met een reactie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl