Een vestiging van het noodlijdende V&D in Leeuwarden
NOS Nieuws

OR aan curatoren V&D: houd Sun buiten de deur

De ondernemingsraad van V&D doet er alles aan om te voorkomen dat het warenhuis na faillissement opnieuw in handen komt van de Amerikaanse durfinvesteerder Sun Capital.

"Het is onmogelijk een serieuze optie," schrijft de voorzitter van de OR in een interne brief (.pdf) in handen van Nieuwsuur. "De curatoren begrijpen dit en zeggen toe dit mee te nemen in hun mogelijke afwegingen." Een durfinvesteerder als Sun Capital zou onvoldoende denken aan de langetermijnbelangen van het bedrijf.

Nieuwe eigenaar

Sun Capital heeft in december de stekker uit het verlieslatende warenhuis getrokken. Nu moeten curatoren zo snel mogelijk een nieuwe eigenaar vinden, voor zo veel mogelijk onderdelen. Sun wordt genoemd als een potentiële koper.

Ook vakbond CNV zou het onverantwoord vinden als Sun Capital opnieuw eigenaar wordt van V&D. De ontslagbrieven zijn vandaag bij 10.000 mensen op mat gevallen. "Het zou dan ook absurd zijn als Sun vervolgens weer met schone lei kan beginnen", zegt Martijn den Heijer van CNV.

Het is de taak van curatoren om met de verkoop schuldeisers te betalen. "Curatoren handelen in het belang van gezamenlijke schuldeisers, die willen gewoon hun geld terug", zegt vooraanstaand curator Louis Deterink.

Extra rechten

Sun Capital heeft in juni alle leningen en dus de rol van de banken overgenomen, voor bijna 50 miljoen euro. Daarmee hebben ze ook extra rechten gekregen bij een faillissement. Rechten op bijvoorbeeld de inboedel, de voorraden en de merknaam.

"In Nederland hebben curatoren het niet voor het zeggen. Dat zijn normaal de banken, maar in dit geval is dat alleen Sun Capital", zegt Deterink.

De ondernemingsraad van V&D vraagt de curatoren nu om niet in te gaan op een mogelijk bod van Sun Capital. De curatoren hebben kennis genomen van de bezwaren en nemen deze mee in hun besluitvorming.

Sun Capital geeft geen commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl