Erik Staal
NOS Nieuws

Vestia treft schikkingen met oud-bestuurder Staal

Vestia heeft schikkingen getroffen in de zaak tegen voormalig topman Erik Staal en een aantal oud-commissarissen. In ruil voor 4,8 miljoen euro trekt de woningcorporatie de zaak in. Niet bekend is gemaakt welk deel van dit bedrag Staal betaalt.

In 2012 ging Vestia bijna failliet doordat het bedrijf veel risicovolle derivaten had gekocht. Dat zijn ingewikkelde financiële producten om renteschommelingen op te vangen. Ook was er fraude gepleegd door een kasbeheerder. Andere woningcorporaties moesten te hulp schieten om de Rotterdamse corporatie overeind te houden.

Staal, die begin 2012 vertrok, was tot die tijd verantwoordelijk voor het beleid van Vestia. De commissarissen met wie eveneens een schikking is getroffen, moesten daarop toezien.

3,5 miljoen op zak

In de schikkingen is niet vastgelegd wie aansprakelijk is voor het fiasco. De betrokkenen erkennen geen aansprakelijkheid. "De voormalige commissarissen betreuren het dat zij als toezichthouder het verlies van Vestia niet hebben kunnen voorkomen", stelt het bedrijf in een verklaring.

In 2014 bepaalde de rechter wel dat Staal zijn vertrekpremie van 3,5 miljoen euro mocht houden. De nieuwe directie van Vestia had gevraagd de toekenning daarvan gezien de misstanden terug te draaien, maar daarvoor zag de rechter geen juridische grond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl