Bondskanselier Angela Merkel
NOS Nieuws

Four Freedoms Award voor Merkel

De internationale Four Freedoms Award is toegekend aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De organisatie, waaronder de Roosevelt Foundation in Middelburg, roemt Merkel voor haar vele verdiensten de afgelopen jaren.

Ze krijgt de prijs onder meer voor haar rol in de aanpak van de financiële crisis in Europa, haar inzet voor een diplomatieke oplossing en de-escalatie van het conflict in Oekraïne. Ook roemt het juryrapport haar morele leiderschap als bondskanselier van alle Duitsers, tegen de achtergrond van de opkomst van de anti-islambeweging Pegida.

Humanitaire plicht

Daarnaast prijst de internationale organisatie Merkel voor haar "toewijding aan de humanitaire plicht van Europa om diegenen op te vangen die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict in het Midden-Oosten, Afrika en Azië en aan de aanpak van de oorzaken".

Sinds 1982 worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt.

In zijn speech op 6 januari 1941 tot het Amerikaanse Congres riep Roosevelt de Amerikanen op niet afzijdig te blijven van de oorlog en verbond hij de democratie met de 'Four Freedoms'. In zijn toespraak zei de president dat democratie alleen tot bloei kan komen als mensen, overal ter wereld, het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en van vrees.

Middelburg

De Four Freedoms Awards zijn een initiatief van de Roosevelt Foundation in Middelburg en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York. De jaarlijkse prijs wordt om en om uitgereikt in New York en Middelburg. Dit jaar is de ceremonie op 21 april in Middelburg.

Eerdere winnaars van de Four Freedoms Award zijn John F. Kennedy, prinses Juliana, Jimmy Carter, Nelson Mandela en Malala.

De Roosevelt Foundation is gevestigd in het abdijcomplex in Middelburg. Onderdeel is het Roosevelt Study Center, een onderzoeksinstituut dat is gespecialiseerd in de 20de-eeuwse Europees-Amerikaanse geschiedenis. Het is vernoemd naar drie belangrijke Amerikanen, van wie de voorouders in de 17de eeuw vanuit Zeeland naar de Verenigde Staten verhuisden. Dat zijn president Theodore Roosevelt (1858-1919), president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) en diens vrouw Eleanor Roosevelt (1884-1962).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl