Leden van de oppositie komen aan bij het parlement om te worden beëdigd
NOS Nieuws

Oppositie Venezuela weer in de meerderheid, machtsstrijd duurt voort

Voor het eerst in zestien jaar heeft de oppositie in Venezuela de meerderheid in het parlement. Het nieuwe parlement werd vandaag beëdigd. Bij de verkiezingen in december werden de socialisten ruim verslagen. Maar de machtsstrijd tussen parlement en regering is nog allerminst beslist.

Aan de vooravond van de installatie van het nieuwe parlement heeft president Nicolas Maduro de macht van het parlement over de centrale bank ingeperkt. Niet het parlement maar de president benoemt voortaan de president van de centrale bank. En dat is nog maar een van de maatregelen die hij de afgelopen tijd heeft genomen om het werk van de oppositie te bemoeilijken en haar macht te beperken.

Onrust

De eerste zitting van het nieuwe parlement verliep meteen onrustig. Na zijn benoeming hield voorzitter Henry Ramos een toespraak, iets wat volgens de socialisten indruist tegen de politieke etiquette. De twee kampen riepen daarna leuzen naar elkaar en beschuldigden elkaar van corruptie en bedrog.

De oppositie bestaat uit tegenstanders van de socialistische revolutie die de overleden oud-president Hugo Chavez in gang zette. Vier van de 167 parlementariërs, van wie er drie lid zijn van de opppositie, hebben de eed niet mogen afleggen, omdat ze beschuldigd worden van fraude. Daardoor is ook discussie ontstaan over de geldigheid van de twee derde meerderheid van de oppositie.

In het parlementsgebouw was het enorme portret van Chavez weggehaald en buiten demonstreerden aanhangers van beide partijen.

Amnestie

Vanaf de publieke tribune werd om amnestie gevraagd voor de gevangen oppositieleider Leopoldo Lopez. Zijn vrouw hield een spandoek omhoog. Een van de eerste daden van het nieuwe parlement is mogelijk het aannemen van een wet die het niet langer mogelijk maakt om activisten vast te houden die in 2014 hebben geprotesteerd tegen de regering.

De oppositie eiste toen in wekenlange demonstraties nieuwe verkiezingen en het vertrek van president Nicolas Maduro, vanwege de slechte economische situatie in het land, de corruptie en de autoritaire manier van regeren.

Een dergelijke amnestiewet stuit op verzet van onder anderen de aftredend voorzitter van het parlement, Diosdado Cabello; die noemt het volstrekt onlogisch. "Het is alsof de moordenaars zichzelf gratie geven."

Veiligheid

Het nieuwe parlement is van plan de corruptie binnen de regering aan te pakken en wil Maduro zes maanden de tijd geven de economie weer op poten te krijgen. De economische situatie in het land is dramatisch met een inflatie van 200 procent en een groot tekort aan eerste levensbehoeften. Daarnaast is de onveiligheid in het land enorm toegenomen. De hoofdstad Caracas is de stad met het op een na hoogste aantal moorden ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl