Aanrandingen Keulen leiden tot fel debat over migranten
De aanrandingen in Keulen op Oudjaarsavond maken veel los in Duitsland. Er is nog weinig bekend over de daders. Toch richten sommige Duitsers op sociale media hun woede op migranten. Ook bondskanselier Merkel krijgt kritiek.
Burgemeester Reker van Keulen benadrukte dat er geen aanwijzingen zijn dat de mannen die zich op Oudjaarsavond ophielden op het stationsplein vluchtelingen zijn uit asielzoekerscentra in de stad. Volgens de politie en getuigen hadden de daders een Noord-Afrikaans uiterlijk. Op sociale media wijst een aantal Duitsers daarom migranten of asielzoekers aan als de daders.
"Vindt u Duitsland nu kleurrijk en kosmopolitisch genoeg mevrouw Merkel?", vraagt Frauke Petry, fractievoorzitter van de rechts-populistische AFD-partij op Facebook. Petry zegt dat de incidenten in Keulen het gevolg zijn van een "catastrofaal asiel- en immigratiebeleid".
Afkomst
Merkel zelf noemde de aanrandingen "walgelijk". Zij zei dat de daders zo snel mogelijk moeten worden bestraft. De bondskanselier voegde eraan toe dat niet gekeken moet worden naar de achtergrond of afkomst van de mannen.
Ook enkele politici uit de partij van Merkel hebben zich uitgelaten over de incidenten in Keulen. Vice-voorzitter van het CDU, Julia Klöckner, pleit voor een open debat over de afkomst van de daders. Met politieke correctheid kom je niet ver, stelt Klöckner.
Andreas Scheuer van regeringspartij CSU wil dat het mogelijk wordt dat vluchtelingen die vrouwen aanranden, worden uitgezet. Hij noemt het onaanvaardbaar dat vrouwen op openbare plaatsen worden betast en beroofd door jonge migranten.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière heeft opgeroepen tot kalmte. Hij zei dat het niet zo mag zijn dat alle vluchtelingen nu in een staat van verdenking worden gesteld, ook al had een groot deel van de daders een "migrantenachtergrond".