Beeld uit de anti-Britse video van IS-strijders
NOS Nieuws

Brit achter IS-dreigement sprak eerder met NOS op 3

De man die zondag in een IS-video dreigde met aanslagen in het Verenigd Koninkrijk is volgens de BBC waarschijnlijk de Brit Abu Rumaysah (32), alias Siddhartha Dhar. Na het zien van de onderstaande beelden bevestigt de BBC dat het de man is met wie NOS op 3 in 2014 sprak.

'Een democratie is onderdrukkend'

In dat gesprek, Rumaysah was toen nog in Engeland, sloot hij al niet uit dat Islamitische Staat zou blijven doorgaan met vergeldingsacties, als het Westen zich niet zou terugtrekken. "Ik wil niet nog een James Foley, Steven Sotloff of David Haines zien. Maar als het Westen doorgaat met luchtaanvallen en zich met het kalifaat blijft bemoeien, is het einde helaas nog niet in zicht."

Naar het kalifaat

De Brit stond destijds al te trappelen om naar Syrië af te reizen. Hij noemde het kalifaat een droom voor alle moslims wereldwijd.

"We hebben eindelijk een vrijplaats waar we ons geloof kunnen uitoefenen", zei Rumaysah. "Het is echt een grote gebeurtenis. Als ik een vliegticket had waarmee ik met mijn gezin veilig naar het kalifaat kon gaan, zou ik nu op het vliegveld staan."

Het lukte Rumaysah nog in 2014 om naar Syrië af te reizen. Kort daarvoor was hij nog aangehouden door Britse veiligheidsdiensten, op verdenking van het aanmoedigen van terrorisme. Nadat hij op borgtocht was vrijgekomen, maakte hij de oversteek met zijn vrouw en vier kinderen.

Het is onbekend hoe hij toch de reis heeft kunnen maken.

Abu Rumaysah in een YouTube-video

Rumaysah gelooft dat hij alleen in het kalifaat een goede moslim kan zijn. "Ik ben opgegroeid in het Westen en heb m'n hele leven in Groot-Brittannië gewoond", zei hij in 2014. "Ik heb gezien hoe een democratie werkt. Eerlijk gezegd is het onderdrukkend. Je hebt er dingen als porno, abortus, wiet en gokken. We hebben een alternatief nodig. De sharia zorgt voor die vrede en veiligheid."

De vermoedelijke jihadist maakte zich toentertijd geen zorgen over de veiligheid van zijn kinderen. "Bij de frontlinie is het onrustig, net als bij andere oorlogen. Maar als je naar de documentaires van IS kijkt, dan zie je dat er ook stabiliteit is."

Abu Rumaysah

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl