NOS Nieuws

Veertig jaar Oog: mooie herinneringen en sterke verhalen

  • ANP
  • Marieke Odekerken - NOS
    Optreden van The Common Linnets tijdens de jubileumuitzending van Het Oog
  • Marieke Odekerken - NOS
  • Marieke Odekerken - NOS
  • Marieke Odekerken - NOS
  • Marieke Odekerken - NOS

Bij een 40-jarig jubileum van een radioprogramma horen complimentjes en mooie herinneringen, maar ook slechte geheugens en sterke verhalen. De feestelijke avond en de speciale uitzending van Met het Oog op Morgen bood het gisteravond allemaal.

Het begon al met premier Rutte, die vanaf zijn vakantieadres de redactie en de luisteraars feliciteerde met hun 13.780ste uitzending. Mark Rutte beweerde al veertig jaar naar Het Oog te luisteren, hoewel hij nog maar 48 is. "Het begon stiekem, onder de dekens."

Zijn favoriete rubriek is niet, zoals presentator Chris Kijne suggereerde, het gesprek op vrijdag met de minister-president, want dat zou volgens Rutte wel erg narcistisch zijn. Nee, het is het Nieuwsoverzicht en de Krant van Morgen, "want dan kun je alvast een beetje vooruitdenken, waar gedoe van komt of juist niet."

Rutte is nog altijd fan van Het Oog

Volgens de samensteller van het jubileumboek Was ich noch zu sagen hätte speelde het geheugen sommige oud-presentatoren zodanig parten dat niet alle veertig geïnterviewde presentatoren en oud-presentatoren zich nog concrete uitzendingen konden herinneren. "Desondanks vonden ze het allemaal nog steeds een enorme eer om tot de 'Eredivisie' te hebben behoord", zei Anne-Gine Goemans.

Ook Ilse DeLange, die samen met JB Meijers de muziek verzorgde, kon zich iets niet meer herinneren: dat zij ooit, piepjong, had opgetreden op het 25-jarige jubileum van Het Oog. Maar we hebben het bewijs:

Ilse de Lange bij het 25-jarige jubileum van Het Oog

Aan het geheugen van Dries van Agt en Hans Wiegel mankeert echter weinig. De twee 'eindbazen van toen', zoals Kijne hen noemde, waren uitgenodigd omdat het kabinet Van Agt-Wiegel weliswaar pas eind ’77 tot stand kwam, maar hun 'politieke amourette', volgens Kijne, "zo omstreeks de eerste uitzending van Het Oog begonnen moet zijn".

Wiegel haalde herinneringen op aan de oude Tweede Kamer, waar achter de groene gordijnen werd gerookt en het glas werd geheven. "Als het echt spannend werd, dan snoof je de geur van de roofdieren op", zei het VVD-erelid.

Een van de 'eindbazen van nu', Arjen Lubach vond het een hele eer om na Van Agt en Wiegel te mogen aanschuiven. Hij kondigde aan hij dit jaar de kijkcijfers aan de kaak wil stellen. "Want daar klopt helemaal niets van." Volgens Lubach kent hij niemand met 'zo’n kastje' thuis en kent hij ook niemand die iemand met zo’n kastje kent. Waarop prompt een vrouw in de zaal haar hand opstak om te melden dat zij wel degelijk zo’n kastje in huis heeft.

'Wij doen wat het Oog doet, en dan een parodie erop'

Wie weet zal Lubach aantonen dat niet alleen de kijkcijfers maar ook de luistercijfers niet erg betrouwbaar zijn, maar tot die tijd mag Het Oog zich erop blijven beroemen dat van elke drie mensen die ’s avonds naar de radio luisteren, er één naar Het Oog luistert. En dat Het Oog met een rapportcijfer van 8,1 het hoogst gewaardeerde programma op NPO Radio 1 is.

Gute Nacht, Freunde

Geen wonder dus dat zowel de presentatoren als de redactieleden aan het eind van de avond concludeerden dat de gesprekken met de luisteraars toch wel de kers op de taart waren geweest. En aan hun geheugen mankeerde helemaal niets. De oudere luisteraars haalden herinneringen op aan interviews van jaren geleden en de jongste luisteraar die gisteren aanwezig was, Rex Panneman van 19, benadrukte nog eens dat aan het 40-jarige format helemaal niets veranderd moet worden.

Presentator Lucella Carasso meldde vannacht stralend dat ze 'helemaal geïnspireerd' aan het 41ste jaar van Het Oog ging beginnen.

Jubileum-uitzending Met het oog op morgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl