NOS Nieuws

35 jaar NOS Jeugdjournaal: kinderen de baas

 • Robbie Kammeijer

  Presentator NOS Jeugdjournaal

 • Robbie Kammeijer

  Presentator NOS Jeugdjournaal

"5, 4, 3, 2, 1. Start!" Zo begint het jubileumprogramma van het NOS Jeugdjournaal. Maar niet onze eigen regisseur telt af; de 9-jarige Jurre uit Assen is voor één dag de baas van de uitzending. Samen met leeftijdsgenoten bedacht hij welke filmpjes er gemaakt moesten worden en hoe de studio eruit moest zien. Kinderen zijn de baas.

De jubileum uitzending van het NOS Jeugdjournaal

In een extra lange uitzending vieren we vanavond het 35-jarig jubileum van het NOS Jeugdjournaal. Een belangrijke uitzending, die we extra spannend maken door de touwtjes uit handen te geven. We vroegen kinderen in Nederland wat er in de uitzending moest komen en wie er wilden meewerken aan de jubileumshow. Honderden kinderen stuurden ons filmpjes op, met hun ideeën. En nog eens duizend kinderen deden mee aan een groot onderzoek.

Eindredacteur van de jubileumshow is de 9-jarige Jurre

"Ik wil niet opscheppen, maar ik ben best een goede presentator." De meeste kinderen wilden presenteren. De 11-jarige Jorn uit Hillegom en Samuel (ook 11) uit Lelystad zijn de gelukkigen: zij helpen presentatrice Welmoed en mij vanavond. "Dit is toch anders dan een spreekbeurt. Normaal praat je voor een klas, nu tegen een camera," zegt Samuel. Wouter (11) uit Utrecht helpt de cameramensen in de studio en de 10-jarige Roos uit Utrecht draait de autocue. "Ik dacht: dat bedenkt vast niemand anders, dus dan word ik uitgekozen."

Verslag

"Ik wil de koning interviewen." En: "Ik heb op YouTube een vlog, mag ik mee als cameraman?" Ideeën voor reportages waren er zat. We stelden een redactie van kinderen samen, die op bezoek kwam om de uitzending voor te bereiden. Urenlang vergaderden we. Het resultaat: samen met verslaggevers Lysette, Nick en Tamara gingen kinderen op pad om drie reportages te maken.

Van krijtbord tot digibord en van platenspeler tot Spotify. Wat er in 35 jaar allemaal is veranderd voor kinderen, zochten Tatevik (11) uit Bussum en Yannick (11) uit Bilthoven uit met Lysette. Fleur (12) uit Voorburg en Fenna (11) uit IJsselstein doken samen met Nick in de geschiedenis van het NOS Jeugdjournaal. En Tamara kreeg hulp van Anne (11) uit Beverwijk en Eren (11) uit Den Haag toen ze een bekende Nederlander interviewde.

"De studio moet er feestelijk uit zien." En: "Ik wil kunnen lachen om bloopers." Dat de uitzending vooral leuk moet worden, dat was ook duidelijk. Zonder te veel te verklappen: er wordt vanavond geproost, gegeten en de tune van het programma is geremixt.

 • Helen Kret
  De redactie van de jubileumshow van het Jeugdjournaal bestaat uit kinderen en volwassenen
 • Yvon Albers
  Welmoed Sijtsma en Robbie Kammeijer presenteren de extra lange aflevering van het NOS Jeugdjournaal samen met twee kinderen

Welmoed en Robbie moeten wel coole kleren aan. Echt vet feestelijk.

Stylist Winston (14 jaar) kiest welke kleren de presentatoren aantrekken

En als kinderen de baas zijn, zijn ze dat bij het NOS Jeugdjournaal over werkelijk alles. Ik vertelde aan een 14-jarige stylist dat mijn schoenmaat 46 is, kreeg van een 9-jarige eindredacteur de tip om te letten op een presentatietekst en een 11-jarige cameraman vertelde dat ik net niet in het licht stond. Dat ook kinderen prima in staat zijn om een uitzending van het NOS Jeugdjournaal te maken: dat zie je vanavond om 18.25 uur op NPO Zapp.

De finale van de uitzending is feestelijk. Na afloop wordt de studio snel opgeruimd, voor het NOS Journaal van acht uur begint

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl