De plek in Keulen waar de vrouwen afgelopen week belaagd werden
NOS NieuwsAangepast

90 aangiftes in Keulen, daders nog niet gepakt

In Keulen hebben negentig vrouwen aangifte gedaan van diefstal of aanranding bij het centraal station tijdens Oud en Nieuw. Gisteren deden ongeveer zestig vrouwen aangifte, vandaag kwamen er dertig meldingen bij. Bij een kwart van de gevallen ging het om aanranding.

De politie verwacht dat er de komende dagen meer aangiftes zullen volgen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Geen vluchtelingen

De aanvallers maakten deel uit van een groep van zo'n duizend mannen die zich tijdens de jaarwisseling op het plein bij het station hadden verzameld, zeggen getuigen. Vrouwen werden omsingeld en betast. Een vrouw zou zijn verkracht. Vergelijkbare gevallen worden gemeld uit Stuttgart en Hamburg, al was het daar minder massaal.

Het plein bij het centraal station in Keulen werd oudejaarsavond schoongeveegd, maar 's nachts werden vrouwen opnieuw geïntimideerd, aangerand en beroofd. De mannen die de vrouwen aanvielen, hadden een Noord-Afrikaans uiterlijk. Volgens burgemeester Reker zijn er geen aanwijzingen dat de daders afkomstig zijn uit asielzoekerscentra.

Tientallen vrouwen betast en beroofd met Oud en Nieuw in Keulen

De politie zegt dat het moeilijk is om de daders op basis van de beschikbare videobeelden te identificeren. Aan de hand van mobiele telefoongegevens wordt in kaart gebracht welke mensen er op het plein aanwezig waren.

"We hebben aanwijzingen", zei minister Maas van Justitie vanmiddag op een persconferentie. "Maar om iemand op te kunnen pakken, hebben we concreet bewijs nodig." Maas zei verder dat omstanders, die ervoor zorgden dat de vrouwen die werden aangerand niet weg konden komen, ook schuldig zijn. "De massa is gebruikt om de daden te kunnen plegen", zei hij.

De Duitse omroep ARD meldt op basis van eigen informatie dat de politie ervan uitgaat dat de daders niet uit Keulen kwamen, maar naar Keulen zijn gekomen om hun misdrijven te plegen.

Crisisberaad

De politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Keulen zijn vandaag voor crisisberaad bij elkaar gekomen. Ze spraken onder meer over maatregelen om de omgeving van het station veiliger maken. De politie wil meer agenten inzetten tijdens het carnaval als er in de stad honderdduizenden mensen op de been zijn.

Burgemeester Reker zegt dat het heel belangrijk is dat de daders berecht worden, maar ook dat dit soort incidenten in de toekomst wordt voorkomen. "Jonge vrouwen en meisjes moeten beter beschermd worden. Ze moeten feest kunnen vieren."

De burgemeester wil vrouwen voortaan beter informeren. Zo moeten er op internet tips komen over hoe je je moet gedragen in dergelijke situaties. "We zullen ook mensen uit andere culturen informeren en uitleggen dat wat er tijdens carnaval gebeurt, het vrolijke gedrag, op geen enkele manier een excuus mag zijn voor ongewenst seksueel geweld."

Harde maatregelen

Bondskanselier Merkel eist dat de daders stevig worden aangepakt. Zij zegt dat er daarbij niet gekeken moet worden naar de afkomst of nationaliteit van de mannen. Minister Jäger van de deelstaat Noordrijn-Westfalen noemt het onacceptabel dat Noord-Afrikaanse jongeren vrouwen vernederen en misbruiken. Ook hij wil dat de politie harde maatregelen neemt.

Inwoners van Keulen hebben een demonstratie georganiseerd om hun ongenoegen te uitten over de aanrandingen. Zij verzamelen zich om 18.00 uur op een plein bij het station. Tot dusver hebben zich ruim zestig mensen aangemeld.

Het gebied rond het centraal station in Keulen staat bekend als gevaarlijk. In het verleden zijn er vaker vrouwen mishandeld, beroofd en aangerand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl