NOS NieuwsAangepast

Oud-NOS-presentatoren voor één keer terug: het is net als fietsen

Samenvatting: Oud-Journaalpresentatoren mogen het nog één keertje doen

17.00 uur - Pia Dijkstra: fijn om de spanning van live-tv te voelen

 • NOS
  Pia Dijkstra weer even terug als presentator
 • ANP
  Pia Dijkstra in 1998

Voor Pia Dijkstra (1988 - 2000) was het ruim vijftien jaar geleden dat ze voor het laatst het NOS Journaal presenteerde. "Het was leuk de spanning van een live-uitzending weer eens te voelen. Dat was voor mij lang geleden", zegt ze na de uitzending.

Dijkstra, sinds 2010 Kamerlid voor D66, herkent nog veel uit haar tijd als presentator. "Als je eenmaal op die stoel zit, is het nog steeds hetzelfde. Maar de studio, en ook hoe er op de redactie gewerkt wordt, is erg veranderd. En dat is maar goed ook, na vijftien jaar."

16.00 uur - Joop van Zijl: de kijker moet maar zeggen of het goed was

 • ANP
  Joop van Zijl voorafgaand aan de presentatie van het NOS Journaal
 • ANP
  Joop van Zijl in 1996

Ondanks ruim 37 jaar ervaring met presenteren blijft Joop van Zijl bescheiden. "Of het goed was?", zegt hij na zijn gastpresentatie. "Dat moeten de kijkers maar zeggen, want dat kun je van jezelf nooit zeggen. Maar zo op het oog ging het redelijk."

Het vak laat Van Zijl (80) niet los. Tot op de dag van vandaag is hij actief als radiopresentator. "Ik vond dit dan ook enig om te doen, maar ik weet niet of ik dit bij het volgende jubileum over tien jaar nog een keer doe. Ik deed al verslag toen Wilhelmina werd begraven in 1962. Toen was ik zo ongeveer de jongste."

15.00 uur - Gerard Arninkhof: leuk om weer terug te zijn na vijf jaar

 • ANP
  Gerard Arninkhof keerde na vijf jaar terug als presentator
 • NOS
  Gerard Arninkhof in 1989

"Erg geinig om weer terug te zijn", zegt Gerard Arninkhof (1988 - 2010). Hij kijkt tevreden terug op zijn eenmalige terugkeer. "Ik vond dat het goed ging, maar wie ben ik? Maar goed, misschien speelt het feit dat ik 22 jaar ervaring heb ook een rol."

De kern van het vak van nieuwspresentator fascineert hem nog steeds. "Het gaat erom zo begrijpelijk en toegankelijk mogelijk aan de mensen te vertellen wat er aan de hand is in de wereld. Het lijkt alsof je gewoon wat opleest, maar er komt veel meer bij kijken."

14.00 uur - Noraly Beyer: wat zijn die oortjes klein tegenwoordig

 • ANP
  Noraly Beyer terug op het oude nest
 • ANP
  Noraly Beyer in 1986

"Toen ik de studio uitliep, dacht ik 'volgend uur weer'. Ik kwam direct weer in dat patroon." Voor Noraly Beyer, die het NOS Journaal presenteerde tussen 1985 en 2008, voelde het meteen weer vertrouwd. "Het is alsof je weer in een oude jas kruipt." Wel merkt ze dat de techniek niet heeft stilgestaan. "Die oortjes, waardoor je de regisseur kunt horen, zijn zo klein geworden! De techniek staat voor niets. Waar gaat dat heen? Gaat het straks via een chip?"

Heimwee naar het dagelijks presenteren heeft ze niet. "Toen ik wegging in 2008 vulde mijn leven zich met andere dingen. Ik heb nog geen tijd gehad om het te missen."

13.00 uur - Henny Stoel: de huidige presentatoren zijn geweldig

 • NOS
  Henny Stoel kort voor haar uitzending
 • ANP
  Henny Stoel in 1993

Henny Stoel mocht bij haar eenmalige terugkeer aanschuiven naast Tom Egbers, die het sportgedeelte van het NOS Journaal voor zijn rekening nam. Een leuke ervaring, zegt Stoel. "Wij hebben vroeger niet zo vaak samen gepresenteerd. Ik weet wel dat Tom en ik een keer voor een heel leuke blooper hebben gezorgd."

Stoel presenteerde tussen 1988 en 2003 en ze is het nog niet verleerd, zegt Egbers. "Henny is een echte BBC-nieuwslezeres. Je geloof alles wat ze zegt. Een gedroomde presentator." Een mooi compliment voor Stoel. "Ik word er verlegen van', zegt ze. "Maar ik vind de huidige presentatoren echt geweldig."

12.00 uur - Eva Jinek: fantastisch om terug te zijn op mijn oude stek

 • NOS
  Eva Jinek met NOS Journaal-presentatrice Simone Weimans
 • ANP
  Eva Jinek in 2010

"Dit voelde heel vertrouwd, maar toch was het ook wel weer spannend", zegt Eva Jinek als ze na de uitzending uit de studio stapt. Ze presenteerde het NOS Journaal tussen 2008 en 2011 en keerde vandaag eenmalig terug. "Tegenwoordig doe ik iets heel anders, maar ook hier mag ik geen fouten maken."

Ze kijkt met een goed gevoel op terug op haar terugkeer voor een dag. "Het is fantastisch om terug te zijn op mijn oude stek met alle oud-collega's. Iedereen is nog steeds even lief voor me." Ook met de uitzending is ze tevreden. "Ik heb me volgens mij niet versproken!"

11.00 uur - Eef Brouwers: bang dat de bril van mijn neus zou glijden

 • NOS
  Eef Brouwers bereidt zich voor op zijn uitzending van vandaag
 • ANP
  Eef Brouwers in 1975

Voor Eef Brouwers (1973 - 1977) was het bijna veertig jaar geleden dat hij voor het laatst een journaal presenteerde. "Ik zat dan ook vol spanning", zegt hij achteraf. "Ik ben nog altijd doodsbenauwd dat er iets misgaat met de techniek, of dat mijn tekst kort voor de uitzending nog verandert. Of dat mijn bril van mijn neus glijdt."

De essentie van het vak is in al die jaren niet veranderd, zegt Brouwers. "De nieuwspresentator heeft nog altijd een zware verantwoordelijkheid. Hard nieuws of zacht nieuws; de kijker moet merken dat er veel aandacht aan wordt besteed om de waarheid over te brengen."

10.00 uur - Noortje van Oostveen: presenteren is net fietsen, je verleert het niet

 • NOS
  Noortje van Oostveen tijdens haar uitzending van vandaag
 • ANP
  Noortje van Oostveen in 1986

"De techniek is heel anders, maar het presenteren van het nieuws is hetzelfde", reageert Noortje van Oostveen na de uitzending. Ze presenteerde het NOS Journaal tussen 1982 en 1988. "Ze zeiden dat ik er net zo bij zat als vroeger. Dus dan denk ik dat ik het goed heb gedaan."

Het kostte haar weinig moeite om weer terug te schakelen naar haar journaaltijd. "Je verleert het vak niet. Het is net als fietsen."

Haar uitzending verliep vlekkeloos en dat vindt ze, gek genoeg, eigenlijk best jammer. "Het is juist leuk als er iets misgaat. Het is dan de kunst om het als presentator te corrigeren zonder dat iemand het doorheeft. Als de kijker niets merkt, is het goed."

09.00 uur - Maartje van Weegen: het ging goed, maar ik voelde wel spanning

 • NOS
  Maartje van Weegen terug op de redactie
 • ANP
  Maartje van Weegen in 1986

Maartje van Weegen beet vanochtend het spits af. Zij presenteerde het NOS Journaal tussen 1984 en 1989. Het was best weer even wennen, zegt ze achteraf in het NOS Radio 1 Journaal. "Het ging goed, maar ik voelde toch wel spanning", zegt ze. Al met al kijkt ze terug op een geslaagde uitzending. "Hier op de redactie zeiden ze dat ik gewoon morgen weer terug mocht komen. Het zal wel beleefdheid zijn", lacht ze.

Veel dingen gaan nu anders dan in de jaren 80, merkt ze. "Redacteuren schrijven nu anders, bijvoorbeeld. Het is niet te vergelijken. Je brengt nog steeds informatie over aan de kijker, maar de vormgeving is totaal anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl