Iraanse betogers bij de Saudische ambassade in Teheran
NOS Nieuws

Saudi-Arabië verdedigt omstreden executies

De vertegenwoordiging van Saudi-Arabië bij de Verenigde Naties in New York heeft de omstreden executies van 47 veroordeelden verdedigd. In een verklaring staat dat er sprake was van "eerlijke en rechtvaardige processen".

De verdachten zijn volgens Saudi-Arabië niet veroordeeld vanwege hun intelligentie, ras of geloof. Het land betreurt de uitlatingen van secretaris-generaal Ban Ki-moon. Die liet weten bezorgd te zijn over de aanklacht en de eerlijkheid van de zittingen.

In een groot deel van de Arabische wereld, in het bijzonder Iran, leidde vooral de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr tot verontwaardiging.

Syrië en Jemen

De diplomatieke breuk met Iran heeft geen gevolgen voor de inzet van Saudi-Arabië tegen terrorisme in Syrië en Jemen. De VN-ambassadeur zegt dat het land bij de volgende ronde vredesgesprekken zal zijn. "We gaan die gesprekken niet boycotten om Iran of wie dan ook", zei hij.

Verder zei de VN-ambassadeur dat de Iraniërs al voordat de betrekkingen verslechterden niet erg constructief aan de gesprekken bijdroegen.

Turkije

De Turkse regering heeft beide landen tot kalmte gemaand. Volgens Ankara wakkert de ruzie de regionale spanningen verder aan. De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus bekritiseerde zowel de executies als het geweld tegen Saudische ambassades en consulaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl