Sjiitische protesten in Bahrein tegen de executie van een sjiitische geestelijke
NOS Nieuws

Arabische landen keren Iran de rug toe

In navolging van Saudi-Arabië hebben ook andere landen in de Arabische wereld besloten de diplomatieke banden met Iran te verbreken of tot een minimaal niveau terug te brengen. Bahrein en Sudan, bondgenoten van het Saudische koningshuis, kondigden kort na elkaar aan dat de diplomaten uit Iran het land uit moeten en dat het eigen diplomatieke korps wordt teruggehaald.

De Verenigde Arabische Emiraten kiezen ervoor een groot deel van de Iraanse diplomaten naar huis te sturen. De contacten die worden aangehouden gaan uitsluitend over de onderlinge handelsbetrekkingen. "De grote vraag is welke landen er nog gaan volgen, mogelijk zijn dat Koeweit en Egypte", zegt Iran-correspondent Thomas Erdbrink.

Executie

Saudi-Arabië besloot gisteren de betrekkingen met Iran te verbreken, nadat Iraanse betogers brand hadden gesticht en vernielingen hadden aangericht in de Saudische ambassade in Teheran. Ook het vliegverkeer wordt stilgelegd, de handelsrelatie wordt verbroken en Saudiërs krijgen geen toestemming meer om naar Iran te reizen, zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken vanmiddag tegen persbureau Reuters.

De reactie van de Arabische landen maakt indruk in Iran zegt Erdbrink: "Iraanse geestelijken spreken nu voorzichtig uit dat de vernielingen bij de ambassade niet goed waren". De Iraanse woede volgde op de executie van een vooraanstaande sjiitische geestelijke in Saudi-Arabië. Ayatollah Nimr al-Nimr werd met 46 anderen terechtgesteld wegens terrorisme.

Ook in andere Arabische landen gingen mensen woedend de straat op, zoals in Bahrein vandaag.

Woede in Bahrein om executies

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl