Servers van de rijksoverheid bij Equinix
NOS Nieuws

Kabinet: geen paal en perk aan versleuteling data

Het kabinet is niet van plan de versleuteling van data te beperken. Dit zou kunnen door wettelijk ruimte te geven om een 'achterdeurtje' in te bouwen in bijvoorbeeld chat-apps. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

Deze methode maakt het mogelijk om mee te kijken met de communicatie van een bepaalde internetdienst. Dat kan voor de politie of een inlichtingendienst handig zijn om te achterhalen wat twee verdachten tegen elkaar zeggen.

Controversieel

Achterdeurtjes zijn controversieel. Er wordt gebruikgemaakt van zwakke plekken in software die eigenlijk zouden moeten worden gemeld bij het desbetreffende bedrijf zodat ze kunnen worden gerepareerd. Want niet alleen de overheid kan zo’n zwakke plek misbruiken, maar ook criminelen en terroristen.

Dat is voor het kabinet reden om op dit moment geen gebruik te willen maken van achterdeurtjes. Van der Steur erkent dat encryptie heel belangrijk is om communicatie van burgers en bedrijven te beschermen. Daarom zegt het kabinet juist voorstander te zijn van sterke versleuteling.

In gesprek blijven

Het kabinet benadrukt wel dat er manieren moeten zijn waarop communicatie kan worden bekeken. Het wil dan ook in gesprek blijven met techbdrijven om naar oplossingen te zoeken.

Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor internetrechten, is positief. De organisatie benadrukt wel dat het kabinet in de brief spreekt van de woorden "op dit moment”. Het beleid kan dus worden aangepast en dat vindt de organisatie verontrustend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl