Na zes jaar teruggevonden schaap levert 22 kilo wol op

Zes jaar lang werd gedacht dat ze dood was, maar onlangs werd het Australische schaap Sheila gevonden langs de kant van de weg. Na al die jaren is ze voor het eerst weer geschoren. De opbrengst: bijna 22 kilo wol.

Sinds 2010 dwaalde Sheila rond in de wildernis van de staat Tasmanië. Toen het schaap gevonden werd, was het niet in staat op om te staan, zegt Peter Jones, die het dier vond. "Ze knipoogde naar me. Het was duidelijk dat ze niet dood was, dus ik probeerde haar weer op haar poten te krijgen."

Losgelaten

Het is opmerkelijk dat het schaap zo lang los heeft rondgelopen, zegt correspondent Robert Portier. "De schapen worden losgelaten in de natuur. Daar moeten ze zelf hun eten bij elkaar scharrelen. Eens in de zoveel tijd worden ze bij elkaar gedreven en geschoren. Het komt maar weinig voor dat een schaap zoveel jaren uit handen van de boer kan blijven."

Dat het dier nog leeft, is bijzonder, zegt hij. "Door de grote hoeveelheid wol die het schaap met zich meedraagt kunnen er ontstekingen ontstaan. De kans dat een schaap dat overleeft, is heel klein."

Geen record

De hoeveelheid wol die Sheila's scheerbeurt opleverde, is geen record. Dat staat op naam van het schaap Chris. Ook hij liep zo'n zes jaar rond in de natuur voor hij geschoren werd. Dat leverde maar liefst 42,45 kilo wol op. Hij verpletterde daarmee het vorige record van 27 kilo wol dat op naam stond van het Nieuw-Zeelandse schaap Shrek. 

STER reclame