NOS Nieuws

Nieuwjaarszoenen of een hand? 'Neem zelf initiatief'

Voor veel mensen start vandaag de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Maar hoe wens je je collega's een gelukkig 2016, zonder dat het ongemakkelijk wordt?

Er is volgens lichaamstaal-expert Frank van Marwijk een tijd geweest dat iedereen elkaar zoende. Dat is nu minder het geval. "Het is tijdsgebonden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Inmiddels is er een trend gaande dat mannelijke vrienden elkaar graag kussen bij de nieuwjaarswens. "Maar bij collega's is het allemaal toch wat afstandelijker."

Voor alle werkenden is de gouden tip een simpele, zegt Van Marwijk. "Neem zelf het initiatief."

Het voorkomt volgens de auteur van het boek Gelukkig nieuwjaar veel ongemakkelijkheden. "Je kunt van tevoren wel veel knoflook eten of doen alsof je verkouden bent, maar met je lichaamshouding kun je al veel zoenen uit de weg gaan."

Preuts

Wie een enthousiaste collega op zich af ziet komen – de armen wijd gespreid, klaar om te zoenen – kan daar misschien maar beter gewoon aan toegeven, denkt Van Marwijk. "Als je dan weigert, denkt iedereen ook: jeetje, die is preuts. En een wegtrekkende beweging is heel onnatuurlijk. Laat het dan maar gewoon gebeuren. Ook al is het een zweterige collega."

Overigens is het volgens de expert niet zo erg om gewoon te zeggen: sorry, ik geef je een hand. "Maar dan kun je daarna ook echt niemand meer zoenen. Als je dat niet erg vindt, dan is dat de weg. Of probeer met die collega die je wilt zoenen apart te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl