Schade aan de reconstructie van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines
NOS Nieuws

MH17: 'Welke rechtbank er ook komt, Rusland levert niemand uit'

De kans dat de twintig Russen die door onderzoeksgroep Bellingcat in beeld zijn gebracht voor het neerhalen van vlucht MH17 daadwerkelijk worden uitgeleverd, is vrijwel nul. Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zullen de Russen elke medewerking aan hun vervolging weigeren.

"Het onderzoek lijkt de kans groter te maken dat de daders achterhaald en berecht zullen worden", zegt Sjoerdsma in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het is paradoxaal. Want ja, er zijn meer dan twintig verdachte militairen geïdentificeerd, misschien wel meer dan de meeste nabestaanden hadden durven dromen. Maar de kans dat deze Russen voor een rechtbank zullen verschijnen is vrijwel nul. De opstelling van de Russen is de laatste maanden bepaald niet constructief geweest."

Bellingcat, een netwerk van onderzoeksjournalisten, spoorde de Russische militairen op via sociale media. Een van hen is Sergey M., de commandant van de 53e brigade. Hij heeft volgens Bellingcat zeker een rol gespeeld bij het neerhalen van vlucht MH17, omdat zijn brigade de Buk-raketinstallatie heeft geleverd.

De verdachten die door Bellingcat in beeld zijn gebracht

Er was nog een kans op vervolging geweest als daarvoor een VN-tribunaal was opgericht, maar daarover sprak Rusland deze zomer zijn veto uit. Volgens D66'er Sjoerdsma is daarom een alternatieve vervolgingsstrategie noodzakelijk, zoals een gemengd tribunaal of berechting in Nederland.

Sjoerdsma vindt dat het kabinet zich te lang heeft laten koeioneren door Rusland. "We moeten ervoor waken dat er aan het eind van het onderzoek verdachten zijn, zonder dat er een rechtbank is die ze kan berechten."

Correspondent David Jan Godfroid gelooft niet dat het tot veroordeling zal komen."Wat voor rechtbank er ook komt, Rusland zal niemand uitleveren", zegt hij. "Ze leveren sowieso geen onderdanen uit. Bovendien hebben ze geen enkel vertrouwen in de bewijsvoering. Dat kan misschien zijn omdat ze er zelf achter zitten, maar van uitlevering zal het niet komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl