NOS Ooggetuige | Loty van Toulon

In het noorden van het land is de winter nu echt begonnen. Vanochtend begon het op plekken in Friesland, Groningen en Drenthe te sneeuwen. De neerslag blijft liggen, want in tegenstelling tot in de rest van het land liggen de temperaturen daar onder nul.

Sneeuw in Noord-Nederland

Op dit moment ligt er zo'n 1 à 2 cm sneeuw in grote delen van de drie provincies. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef is het nog niet gedaan met de winterse buien. "De hele ochtend valt er nog neerslag, dus er kan nog wel 2 tot maximaal 6 centimeter sneeuw bij komen." Dat geldt voor alle drie de noordelijke provincies, al is de kans op sneeuw het grootst in Groningen. Daar is het het koudst. 

De sneeuw levert mooie plaatjes op, maar mensen moeten ook oppassen voor gladde wegen. Voor veel mensen is het vandaag de eerste werkdag van het jaar. "Het verkeer moet rekening houden met ernstige gladheid. Dat wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende typen neerslag", laat Rijkswaterstaat weten. 

Er wordt daarom volop gestrooid op de noordelijke wegen. Over mogelijke ongelukken is nog niets bekend. "Het is echt lokaal", zegt Rijkswaterstaat. Wel staat het verkeer in Groningen vast vanwege het winterse weer. Tussen Boerakker en Hoogkerk op de A7 stond rond 08.00 uur vanochtend 13 kilometer file. Er waren een aantal ongelukken, maar daarbij was voor zover bekend alleen blikschade. 

In de rest van het land valt de neerslag vooral in de vorm van regen. Daar ligt de temperatuur dan ook een stuk hoger. Dat merkte ook NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel die vanuit de Randstad onderweg is naar Groningen. "Elke 50 kilometer richting het noorden gaat er een paar graden vanaf. Bij Lemmer begint het te sneeuwen. De winterbanden komen nu goed van pas." 

De verschillen zijn groot. In Zeeland is het nu zo'n 7 graden boven nul. In het uiterste noordoosten van Groningen -4. Volgens weerman Verhoef wordt het vanmiddag tijdelijk droog, op een enkele bui in het zuiden na. Vanavond en vannacht krijgt het hele land opnieuw te maken met neerslag. In het noorden is de kans op ijzel dan groot.

Een politiesneeuwengel in Groningen Niels Hoogma

STER reclame