Aantal vuurwerkslachtoffers dit jaar gedaald
NOS Nieuws

Opnieuw fors minder vuurwerkslachtoffers

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Tijdens de jaarwisseling zijn opnieuw fors minder vuurwerkslachtoffers gevallen. Uit gezamenlijk onderzoek van VeiligheidNL en de NOS blijkt dat er 482 mensen op de spoedeisende hulp zijn behandeld wegens vuurwerkletsel. Dat zijn er bijna honderd minder dan vorig jaar, een daling van 16 procent. Wel werden wat meer mensen blind aan een oog: twaalf dit jaar, tegen tien vorig jaar.

Het aantal mensen met een alcoholvergiftiging nam fors toe, met 27 procent tot 385.

Alle spoedeisende hulpen

VeiligheidNL kreeg uitgesplitste gegevens van dertien ziekenhuizen uit haar vaste onderzoekspanel. De NOS schreef de resterende ziekenhuizen met een spoedeisende hulp (SEH) aan. Daardoor kregen we de gegevens van alle SEH’s in ons land.

Uit de cijfers blijkt dat knalvuurwerk meer verwondingen veroorzaakt dan siervuurwerk: tweederde van de verwondingen wordt door knallers veroorzaakt. Vorig jaar was dat nog de helft.

"Dat is opvallend", zegt Birgitte Blatter, onderzoeksmanager bij VeiligheidNL. "Van het legale vuurwerk bestaat namelijk maar tien procent uit knalwerk. Samen met de illegale explosieven zorgt dat dus voor de meeste verwondingen". Een kwart van de verwondingen is veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Die letsels waren doorgaans zwaarder dan die door legaal vuurwerk.

Minder ziekenhuisopnames door vuurwerk

Over de hele linie lijkt het erop dat de ernst van de verwondingen iets minder is geworden. Er zijn althans aanzienlijk minder mensen dan vorig jaar opgenomen in het ziekenhuis voor verdere behandeling: 15 procent tegen 26 procent vorig jaar.

Ruim eenderde van de vuurwerkslachtoffers had letsel aan handen of vingers. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie meldt dat er één hand volledig is geamputeerd en drie gedeeltelijk. Daarnaast zijn 31 vingers verloren gegaan.

Opvattingen veranderen

"We zien een duidelijke daling van het aantal ernstige letsels door vuurwerk", zegt Annekatrien van de Kar namens de plastisch chirurgen. "De campagne voor een verbod op consumentenvuurwerk begint vruchten af te werpen. De sfeer rond het afsteken van vuurwerk door particulieren is echt heel anders dan een paar jaar geleden."

Bijna één op de vier mensen kwam op de SEH met oogletsel. "Ik ben natuurlijk blij dat er minder vuurwerkslachtoffers zijn", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het oogziekenhuis in Rotterdam. "Maar als oogarts ben ik zeker niet blij. Nu al staat vast dat twaalf mensen blind zijn geworden na de jaarwisseling en daar komen er waarschijnlijk nog een paar bij. Vorig jaar hadden we tien blinde ogen."

Verder had één op de vijf patiënten hoofdletsel, veelal brandwonden.

Jonger

Het aandeel van de jongeren onder de slachtoffers steeg licht: 53 procent was jonger dan twintig jaar, vorig jaar was dat nog 45 procent. Onder de 385 mensen met een zware alcoholvergiftiging waren er 75 jonger dan achttien jaar, zo’n twintig procent.

Birgitte Blatter van VeiligheidNL: "De tendens was afgelopen jaren juist dat er minder jongeren gewond raakten. Dat lijkt nu omgekeerd en dat vinden wij een zorgelijke ontwikkeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl