tv polen
NOS Nieuws

EU-commissaris: Polen onder toezicht om mediawet

De EU-commissaris voor mediazaken wil Polen desnoods het stemrecht binnen de EU ontnemen als de Poolse regering vasthoudt aan de omstreden mediawet. De wet, die razendsnel door de Tweede en Eerste Kamer is geloodst, geeft het rechts-nationalistische kabinet de bevoegdheid om vergaand in te grijpen bij de publieke omroep.

EU-commissaris Günther Oettinger zegt in de Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung dat hij het zogenoemde rechtsstaatmechanisme wil toepassen op Polen. Dat betekent dat Brussel de Poolse regering vraagt om aanpassing van de wet die de persvrijheid dreigt aan te tasten. Polen wordt daarmee onder toezicht van de Europese Commissie geplaatst.

Stemrecht

Een eventuele weigering van Polen beschouwt Brussel als een overtreding van de Europese waarden. Polen kan daarmee zijn stemrecht binnen de EU verliezen, een situatie die nog nooit is voorgekomen.

Commissievoorzitter Juncker heeft de kwestie op de agenda gezet van de eerstvolgende vergadering van de commissie, op 13 januari.

Leegloop

In Polen zijn gisteren drie omroepbestuurders en een populaire talkshowpresentator vertrokken vanwege de mediawet. Het is tot dusver onduidelijk of ze uit vrije wil of onder zware druk zijn weggegaan.

Omdat de regering, met uitsluitend ministers van de Recht en Rechtvaardigheidspartij, voortaan sympathisanten kan benoemen op de topfuncties binnen de publieke omroep, worden veel ontslagen onder het leidinggevend personeel verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl