In de Causeway Bay Bookstore wordt een boek verkocht dat gaat over de Chinese president Xi-Jingping
NOS Nieuws

Protesten Hongkong na verdwijning boekhandelaar

In de Chinese stadstaat Hongkong hebben parlementariërs geprotesteerd voor het kantoor van de vertegenwoordiger van de regering in Peking. Zij eisen duidelijkheid over de verdwijning van een boekhandelaar.

De 65-jarige Lee Bo verdween vorige week in de nacht van woensdag op donderdag. Hij is grootaandeelhouder bij Causeway Bay Books, dat boeken verkoopt waarin kritiek wordt geuit op de regering in Peking. Lee is de vijfde werknemer van die boekhandel die wordt vermist.

Een van de parlementariërs zegt tegen persbureau AP dat hij bang is dat de boekverkoper is ontvoerd door de Chinese regering. Hij denkt dat Lee naar het Chinese vasteland is gesmokkeld en daar wordt verhoord door de politie.

Demonstranten boos: waarom zegt de overheid niks?

Causeway Bay Books verkoopt veel boeken die gaan over Chinese overheidsfunctionarissen. De publicaties bevatten vaak details over de privélevens van de politici. Peking zou de boekhandel daarom scherp in de gaten houden.

De afgelopen twee maanden verdwenen naast Lee nog vier andere boekhandelaren, onder wie Gui Minhai, de eigenaar van de uitgeverij die de boekhandel bezit. Gui, een Chinees met de Zweedse nationaliteit, werkte aan een nieuw boek toen hij plotseling verdween.

Boekhandelaren in Hongkong zeggen dat de Chinese Communistische Partij steeds meer politieke invloed uitoefent in de stadstaat. Zij zijn bang dat de persvrijheid in Hongkong aan banden wordt gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl