Aïcha in een niqab L1
NOS Nieuws Binnenland

'Terreurverdachte' Rotterdam is jihadbruid Aïcha

De uit Syrië teruggekeerde Aïcha uit Maastricht is een van de twee mensen die zijn opgepakt vanwege een mogelijke terreurdreiging bij het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam. Dat vertelde haar advocate Françoise Landerloo aan RTL Nieuws.

De vrouw van 20 werd samen met een man uit Maastricht vrijgelaten, omdat uit onderzoek bleek dat ze niet van plan waren om een aanslag te plegen bij de Erasmusburg tijdens de jaarwisseling.

Thuis opgepakt

De politie kwam volgens haar advocate op Oudejaarsavond drie keer bij Aïcha aan de deur en iedere keer was ze thuis. Rond 23.45 uur werd ze meegenomen. "Ze had haar nachtkleding al aan. Dat is genoeg bewijs dat ze niet in Rotterdam was om een aanslag te plegen", zegt Landerloo. 

Landerloo begrijpt dat het Openbaar Ministerie een onderzoek begon nadat er een tip was binnengekomen over de vrouw, maar noemt het "volstrekt onnodig om iemand daarna nog twee dagen vast te houden". De advocate van Aïcha zal een schadevergoeding eisen.

Haar mannelijke medeverdachte werd vandaag ook vrijgelaten. Hij zou de vrouw hebben willen helpen met vervoer. 

Trouwen met jihadstrijder 

Aïcha vertrok in het voorjaar van 2014 naar Syrië om daar te trouwen met een Nederlandse jihadstrijder. Enkele maanden later liet ze haar moeder in Nederland weten dat ze graag terug naar huis wilde, maar het gebied niet mocht verlaten. Haar moeder reisde twee keer naar Syrië om haar mee te nemen naar Nederland.

In oktober 2014 lukte dat. Eenmaal terug in Nederland zat Aïcha een week vast. In mei 2015 besloot het OM om haar niet te vervolgen voor het afreizen naar Syrië.

STER reclame