Freek van der Wart grijpt de leiding na de zege op de 500 meter
NOS Schaatsen

Van der Wart aan kop na eerste dag, valpartij voor Ter Mors

Freek van der Wart staat na de eerste dag van de KPN NK shorttrack in Amsterdam aan de leiding. Hij pakte de nationale titel op de afsluitende 500 meter en passeerde daardoor Daan Breeuwsma, die slechts vierde werd op de 500 meter maar eerder op de dag de 1.500 meter won.

De 500 meter verliep voor Van der Wart perfect. Hij reed de hele race op kop, zorgde dat de deur dicht bleef en het veld vooral met elkaar moest knokken. Adwin Snellink werd tweede, Dylan Hoogerwerf pakte het brons.

1.500 meter

Breeuwsma werd in Amsterdam kampioen op de 1.500 meter. Op de Jaap Edenbaan wist hij zijn grootste concurrent Van der Wart voor te blijven.

Breeuwsma was lange tijd te vinden in de achterhoede. Een valpartij van Adwin Snellink zorgde ervoor dat Van der Wart moest inhouden en dat was voor Breeuwsma het moment om op kop te komen. Hij pakte vervolgens eenvoudig de winst.

Wereldkampioen Sjinkie Knegt verscheen op de eerste niet aan de start wegens griep. Hij is nog wel in Amsterdam, omdat de mogelijkheid bestaat dat hij zich zondag fit genoeg voelt.

Jorien ter Mors komt juichend over de finish na het winnen van de 1.500 meter

Bij de vrouwen staat Lara van Ruijven verrassend aan de leiding. Dat gebeurde na een tumultueus verlopen race op de 500 meter, waar topfavoriet Jorien ter Mors onderuit ging.

De nationale titel op de kortste afstand ging daardoor naar Van Ruijven, die ze vorig jaar ook wist te winnen. Ter Mors won eerder op de dag vol overtuiging de 1.500 meter, maar moet de leiding in het klassement aan Van Ruijven laten.

Ter Mors valt door eigen toedoen

Samen met Suzanne Schulting bepaalde Ter Mors de race, maar het duo viel toen Ter Mors iets te fel een bocht indook. Ze ramde Schulting en ging samen met haar onderuit.

Ter Mors, nationaal kampioene 1.000 en 1.500 meter op de langebaan, kreeg na de race een straf en eindigde als laatste van de vijf rijdsters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl