Levensverwachting Nederlandse vrouw blijft achter bij andere EU-landen

tijd van publicatie
AFP

Dertig jaar geleden werden vrouwen uit Nederland ouder dan de gemiddelde Europese vrouw, maar die tijd is voorbij. De levensverwachting van Nederlandse vrouwen stijgt nog wel, maar langzamer dan in andere Europese landen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij mannen ligt dat anders: onder die groep stijgt het aantal verwachte levensjaren juist sneller ten opzichte van andere Europese mannen.

De nieuwste cijfers van het CBS gaan over het jaar 2014. Meisjes die toen werden geboren, hebben een levensverwachting van 83,3 jaar. Nederlandse vrouwen staan daarmee op de vijftiende plek tussen de 27 andere landen van de Europese Unie.

De minder snelle stijging komt volgens het CBS waarschijnlijk doordat vrouwen ongezonder zijn gaan leven. "Ongezond eten en drinken is niet bevorderlijk voor je levensverwachting", zegt Dick ter Steege van het CBS. Dat de verwachting nog steeds stijgt, komt volgens hem door de goede gezondheidszorg. "We sporen steeds meer op en daarom wordt de Nederlandse vrouw nog steeds wel ouder."

Ook het land waarin je geboren wordt heeft invloed op de levensverwachting. In Spanje en Italië is de levensverwachting voor pasgeboren kinderen het hoogst van alle EU-landen; in Letland en Litouwen is de verwachting het laagst. Het verschil tussen die landen is bijna tien jaar.

Volgens Ter Steege is het niet zeker dat alleen het leefpatroon het verschil in levensverwachting binnen Europa verklaart. "We weten wel dat het dieet van vrouwen in andere Europese landen ermee te maken heeft. Zo eten vrouwen in Italië en Spanje meer vis, groente en olijfolie en minder vlees." 

Hij denkt dat ook de toegankelijkheid van de zorg de afgelopen jaren beter is geworden in die landen, terwijl die in Nederland al goed was.

Mannen

Bij de mannen is de levensverwachting wel sneller gestegen dan in andere Europese landen. Een jongetje dat in 2014 werd geboren, wordt naar verwachting 79,9 jaar. Dat is een winst van drie jaar ten opzichte van 2004. Bij vrouwen lag die stijging ruim een jaar lager: bijna 1,9 jaar.

"Van de Nederlandse man weten we dat die veel minder is gaan roken de afgelopen jaren", zegt Ter Steege. "Voor de levensverwachting maak je daarmee wel een klapper."

Met gemiddeld bijna 80 jaar staan Nederlandse mannen op de zevende plek in Europa. Dat is ook een daling, want in de jaren 80 stond de Nederlandse man nog op nummer drie. Alleen mannen uit Italië, Spanje, Zweden, Cyprus, Luxemburg of Malta hebben een hogere leeftijdsverwachting.

STER reclame