ANP

Gaat u vandaag boodschappen doen? Vergeet dan niet zelf een tas of wat muntjes mee te nemen. Gratis plastic tasjes zijn sinds gisteren namelijk verboden. Op de markt in Den Bosch zijn de marktkooplui goed op de hoogte van de nieuwe regels, zegt verslaggever Theo Verbruggen. "En zo te horen ze zijn bereid zich eraan te houden, al kosten de tasjes misschien maar 5 cent."

Het verbod is ingesteld om milieuvervuiling terug te dringen. Doordat plastic nauwelijks afbreekt, hoopt het zich op in het milieu. In de top-10 van de meest gevonden voorwerpen op het strand staat de plastic tas op plek 3, bleek begin 2015 uit onderzoek van Rijkswaterstaat. 

Winkeliers mogen wel plastic tassen aanbieden die geld kosten. En er zijn uitzonderingen: zo mogen sommige groenten, fruit, vis en brood nog wel in een tasje worden aangeboden. Overigens wordt er vandaag niet hard opgetreden tegen winkeliers die de regels overtreden.

Wennen

De marktkooplui in Den Bosch lijken zich niet druk te maken om de nieuwe regels en zijn goed voorbereid. "Iedereen moet geld vragen voor de tasjes", zegt een verkoopster van drogisterijartikelen. "De eerste dagen zullen mensen misschien moeten wennen, maar wij gaan 5 cent vragen voor een tasje." 

Als iedereen een schoner milieu wil, dan hebben ze dat er wel voor over, denkt de verkoopster. "Of ze nemen zelf een tas mee. Dat zullen meer mensen binnenkort doen, denk ik."

De Raad Nederlandse Detailhandel verwacht dat de meeste winkels 10 tot 15 cent gaan vragen voor een plastic tas. En winkeliers zoeken ook naar andere manieren om hun klanten toch een tas mee te kunnen geven. 

Ondernemers werken aan alternatief voor gratis plastic tas

De groenteboer even verderop mag soms nog wel gratis tasjes meegeven. Toch probeert ook hij zijn steentje bij te dragen door klanten te vragen de tasjes mee terug te brengen als ze weer naar de markt komen. "Stel dat ik sinaasappels in die tasjes doe, dan stoppen veel mensen die thuis in een mand. De volgende keer nemen de meesten de tasjes weer netjes mee terug." 

Hij benadrukt dat veel fruit, zoals frambozen, al in plastic doosjes zit en dus veilig vervoerd kan worden. Hij denkt wel dat veel marktbezoekers eraan moeten wennen. "We knijpen nog even een oogje dicht. Zeker de eerste week."

STER reclame