1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Meer meldingen van vuurwerkoverlast

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn dit jaar meer meldingen binnengekomen dan vorig jaar. Het meldpunt heeft 87.000 klachten over vuurwerk ontvangen, vorig jaar waren dat er nog 70.000. Het aantal kan nog oplopen, want het meldpunt is nog open tot morgen.

Eerder bleek dat er ook valse vuurwerkklachten bij het meldpunt werden geregistreerd. De initiatiefnemers zeggen dat ze de valse meldingen eruit hebben gefilterd. Het aantal meldingen kan wel ook hoger zijn doordat het meldpunt dit jaar een week eerder open ging.

De meeste klachten gaan over harde knallen. Al in de dagen voor Oud en Nieuw werden mensen soms uit hun slaap gehouden door grote vuurwerkbommen, zegt initiatiefnemer Arno Bonte in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar ook op Oudejaarsavond werden mensen soms helemaal gek van het vuurwerk dat bij hun in straat werd afgestoken." Ook waren er opvallend veel mensen die schreven dat hun huisdieren van slag raakten door het knalvuurwerk.

Vernielingen

Daarnaast zijn er veel meer meldingen over vernielingen en gevaarlijke situaties op straat. "Bijvoorbeeld van mensen die zijn bekogeld met vuurwerk op Oudejaarsavond terwijl ze bij familie op visite gingen", zegt Bonte.

Het aantal meldingen is dan wel gestegen, maar er is ook positief nieuws, zegt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid. Zo hebben de vuurwerkvrije zones goed gewerkt, net als vorig jaar. In Rotterdam waren bijvoorbeeld meer dan dertig gebieden waar geen vuurwerk mocht worden afgestoken. "Het aantal meldingen uit die zones was minimaal."

Ook de maatregel om het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsavond pas vanaf 18.00 uur toe te staan, pakte goed uit, net als vorig jaar.

Meer zones

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties. Klachten over overlast, schade of gevaarlijke situaties kunnen tot morgenmiddag via de website vuurwerkoverlast.nl worden gemeld.

De meldingen worden gebundeld in een rapport dat begin dit jaar aan de Tweede Kamer en een aantal burgemeesters wordt aangeboden.

Het meldpunt gaat gemeenten aanraden meer vuurwerkvrije zones in te stellen. De Tweede Kamer zal worden gevraagd om meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast te nemen. "Uiteindelijk willen we dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken", aldus Bonte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl