ANP

De politie kan onmogelijk nieuwe online-opsporingstaken gaan uitvoeren als een bezuiniging van 40 miljoen euro op de ict overeind blijft. Dat zegt plaatsvervangend hoofd Inge Philips van de Landelijke Recherche in de Volkskrant

Volgens Philips is de bezuiniging "volstrekt onverenigbaar" met het beleid om de politie nieuwe onlinetaken te geven. Ze zegt dat Den Haag veel vraagt van de politie. "Ze moeten zich goed afvragen waar de prioriteit ligt", wordt Philips geciteerd.

In een wetsvoorstel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, van vlak voor Kerst, krijgt de politie onder meer de bevoegdheid om computers en smartphones op afstand binnen te dringen. Voor het online-politiewerk worden honderden nieuwe mensen aangetrokken. 

'Gehandicapt van start'

Philips, die verantwoordelijk is voor de invoering van de wet bij de politie, waarschuwt dat haar mensen niets hebben aan extra bevoegdheden als er niet genoeg geld is. "We kunnen deze agenten niet zonder fatsoenlijke spullen aan het werk zetten", zegt ze. "Dan gaan ze gehandicapt van start."

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zei eind augustus nog dat de politie meer 'cybercops' aan het werk moet zetten en dat hun kennisniveau omhoog moet. Daarvoor is ook extra geld beschikbaar gemaakt.

STER reclame