V&D failliet: dit betekent het voor medewerkers, leveranciers en klanten
Tegen 15.30 uur kwam de persverklaring: de rechter heeft warenhuisketen V&D failliet verklaard. Een beslissing die nog veel vragen oproept. In eerste instantie voor het personeel, maar ook voor leveranciers en natuurlijk het winkelend publiek. Vier vragen en antwoorden:
Zijn de werknemers nu werkloos?
De 10.300 werknemers van V&D en La Place krijgen een ontslagbrief op hun deurmat. Die zal op zijn vroegst zaterdag bij ze aankomen, maar het ontslag zal gelden per eind december. Het warenhuis benadrukt dat dit formele ontslag nog niet het einde hoeft te betekenen.
Er zal, afhankelijk van het contract van de individuele werknemers, een opzegtermijn van 4 tot 6 weken in werking treden. In die periode wordt hun loon doorbetaald door het UWV. Zij kunnen in deze periode ook nog verplicht worden door te werken.
Als er een doorstart plaatsvindt, zal de loonbetaling door een eventuele nieuwe eigenaar over worden genomen. Daarbij zullen ze wel een nieuw arbeidscontract moeten tekenen met vermoedelijk minder gunstige voorwaarden. Eerder probeerde de eigenaar van V&D, SUN Capital, de salarissen van werknemers al te verlagen, maar voordat het bedrijf failliet was gegaan kon dit juridisch niet.
Vakbond CNV vreest ook dat veel werknemers definitief hun baan zullen verliezen, bijvoorbeeld bij filialen die gaan sluiten. Zij zullen op zoek moeten naar een nieuwe baan en in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Door het faillissement zullen eerdere afspraken die er gemaakt zijn over een sociaal plan en voor scholing vervallen. De bond zegt zich wel in te zullen spannen voor nieuwe afspraken hierover.
Vallen er nu ook klappen bij leveranciers?
Voor veel leveranciers betekent het omvallen van V&D een flinke strop. De NOS heeft leveranciers gesproken die er tonnen bij inschieten en volgens brancheorganisatie van de textielindustrie Modint gaat het voor sommigen van hen om meer dan een miljoen euro.
Openstaande rekeningen worden immers door het bedrijf niet meer voldaan. Het kan dat leveranciers zich hiertegen hebben verzekerd, maar Modint zegt faillissementen niet uit te sluiten.
Wat betekent dit voor ons als winkelend publiek?
Voorlopig, de komende weken, blijven de winkels en restaurants van V&D gewoon open. Maar het kan wel zo zijn dat de schappen leger raken, want veel leveranciers zullen geen nieuwe spullen brengen zolang er geen duidelijkheid is over een eventuele doorstart.
Wat het betekent voor de consumenten die een van de cadeaukaarten hebben ter waarde van in totaal meer dan 9 miljoen euro die nog uitstaan is nog niet bekend. Maar het zou kunnen dat zij de bon bij het oud papier kunnen leggen.
Verdwijnt de naam V&D in het nieuwe jaar definitief?
Dat lijkt vooralsnog zeer onwaarschijnlijk. De woordvoerder van het bedrijf en de bewindvoerders, Edwin van Wijk, zegt het nog stelliger: "V&D gaat zeker door."
Er zijn volgens hem tientallen gegadigden uit binnen en buitenland om het concern over te nemen. Hij zegt niet te weten of de huidige eigenaar, SUN Capital, tussen de gegadigden voor een overname zit. De omzet van het bedrijf is nog altijd hoog, het bedrijf zit vooral in de moeilijkheden door de hoge kosten. Van Wijk: "De huren in sommige kleinere plaatsen staan met name in geen verhouding tot de inkomsten daar. Dus daar zal opnieuw over onderhandeld worden. De inzet is daarbij om zoveel mogelijk winkels mee te nemen in een doorstart."
De directie van het bedrijf heeft ook een brief gestuurd aan alle medewerkers, waarin ze benadrukt dat dit niet het einde betekent.
Wat dit betekent voor individuele warenhuizen is veel minder zeker. Zo zeggen ingewijden dat het waarschijnlijk is dat geïnteresseerde partijen zich toch vooral zullen richten op de winstgevendste vestigingen in de grotere steden en mogelijk tientallen vestigingen zullen afstoten.