Archieffoto van het olieveld Valhall
NOS NieuwsAangepast

Storm op Noordzee, olievelden geëvacueerd

Vanwege storm op de Noordzee zijn twee olieplatforms geëvacueerd. Het gaat om olievelden Valhall en Ekofisk, die beide zo'n 350 kilometer ten noorden van Nederland liggen.

De bijna 250 oliewerkers van het Valhall-complex werden vanmorgen door eigenaar BP naar land gehaald, omdat een losgeslagen schip tegen de installaties dreigde te botsen. Volgens de Noorse autoriteiten is het schip voorbij het booreiland gedreven en is het gevaar van een botsing geweken.

Een aanvaring had kunnen leiden tot een olielek, afhankelijk van welk gedeelte van het platform werd geraakt.

Van het boorplatform Ekofisk is een groep van 145 medewerkers geëvacueerd. Volgens eigenaar ConocoPhillips is het grootste deel daarvan naar land gebracht, de rest is ondergebracht op een platform in de buurt.

Op het platform is alleen nog stafpersoneel aanwezig. Zij zo snel mogelijk geëvacueerd.

Op beide olievelden is de productie stilgelegd. In het oliegebied in de Noordzee liggen nog veel meer boorplatforms. Het is niet bekend of er nog meer evacuaties plaatsvinden.

Dode door golf

Het is momenteel onstuimig weer op de Noordzee. Gisteren kwam een medewerker van een Chinees boorplatform om het leven toen een hoge golf de installatie raakte. Twee anderen raakten gewond.

Ook dat platform is gedeeltelijk ontruimd. Het wordt nu richting de kust gemanoeuvreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl