NOS Nieuws

Zo loods je je huisdier door Oud en Nieuw

Voor veel huisdieren is Oud en Nieuw helemaal geen feest, omdat ze schrikken van het vuurwerk. Wat kun je daartegen doen?

De Dierenbescherming roept op vanavond vooral naar je eigen gedrag te kijken. Het is een element dat vaak wordt onderschat door dierenbezitters, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal.

"Als jij zelf gestrest in je stoel zit te wachten op de eerstvolgende knal – want het-zal-wel-weer-heel-erg-zijn – dan komt er zo'n spanning in het huis, dat dieren extra gestrest raken en heftiger op knallen reageren", zegt Nagtegaal. "Dat ze zullen schrikken is normaal, dat doen wij ook, maar reageer niet overdreven."

Vooral katten hebben de neiging om bij al dat geknal zelf in het huis een schuilplek te zoeken. Laat ze lekker hun gang gaan, zegt Nagtegaal. "Denk niet: ik trek die kat onder het bed vandaan en ga hem troosten. Dat werkt averechts. Laat hem zelf een veilig plekje opzoeken. Als hij de boel vertrouwt, komt hij vanzelf weer voor de dag."

Honden

Bij honden ligt het anders, stelt Nagtegaal. Zij zijn vooral gericht op de opdrachten van de eigenaar. Ook hiervoor geldt: houd je gemak. "Als jij heftig reageert, bevestig je alleen maar dat er iets ergs aan de hand is. "

Kalmerende middeltjes zijn vooral lekker rustig voor de mens, niet voor het dier.

Dik Nagtegaal

Verder is het verstandig je hond vanavond wat meer aandacht te geven. Een extra spelletje doen, bijvoorbeeld. En laat op tijd de hond uit, zodat je niet in het laatste uur voor Oud en Nieuw naar buiten hoeft.

Dieren die opgesloten leven, reageren volgens Nagtegaal vaak wat minder heftig op de knallen. Als ze wel in paniek raken, dan is het verstandig de kooi of het hok af te dekken met een deken. "Dan hebben ze al gauw de neiging om in de nachtstand te gaan."

Geen kalmerende middeltjes

De Dierenbescherming raadt af om je huisdier kalmerende middeltjes toe te dienen. "Die kalmeren vooral de spieren, maar niet de geest. Het gevolg: het dier kan niet reageren op de angst. Het is dus vooral lekker rustig voor de mens, niet voor het dier."

Wie een getraumatiseerd dier heeft, kan het best van tevoren overleggen met de dierenarts. "Ga niet zelf dokteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl