1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Marc Hamer / NOS
NOS Nieuws

Afscheid nemen van dierenpark Emmen, vandaag kan het nog

  • Marc Hamer

    Verslaggever

  • Marc Hamer

    Verslaggever

Veel vaste bezoekers van Dierenpark Emmen zijn bezig met een afscheidsronde. Nog één keer zijn de leeuwen en de aapjes op hun vertrouwde plek te zien. Want vanmiddag om 16.30 uur sluit de dierentuin na 80 jaar de deuren, om op 25 maart vernieuwd terug te keren op een groter terrein buiten de stad.

"Het geeft een weemoedig gevoel omdat het een prachtig park is met mooie oude bomen", verzucht een oudere bezoeker. "Het is zo vertrouwd en dat gaat weg. Dat vind ik jammer."

  • Marc Hamer / NOS
  • Marc Hamer / NOS
  • Marc Hamer / NOS

Met zijn vrouw en kinderen maakt hij nog een keer een ronde door de oude dierentuin en hij koestert de herinneringen aan het park. "In 1979 zijn we in Emmen komen wonen en toen namen we meteen een abonnement. Er lag een keer 30 centimeter sneeuw. We gingen toen heel vroeg en zag je alleen onze voetstappen. Heel bijzonder."

Bezoekers en personeel halen herinneringen op

Welke oudere bezoeker je ook aanspreekt, ze lopen allemaal met mooie herinneringen rond. Ze roemen het park omdat het zo intiem is, knus zelfs. Het is ook een bizar beeld, met leeuwen vlak bij de woonhuizen in het centrum van Emmen.

We zitten ingeklemd tussen de huizen, uitbreiden kan niet.

Hanneke Wijshake van Dierenpark Emmen

"Maar het kon echt niet meer", zegt Hanneke Wijshake van het dierenpark. "We zitten ingeklemd tussen de huizen, uitbreiden kan niet. We hebben zelfs dierenverblijven ondergronds moeten onderbrengen, dat is eigenlijk niet goed."

Daarom is enkele jaren geleden gekozen voor een verhuizing naar een stuk grond net buiten Emmen. De opzet wordt veel ruimer, er komt een treintje door het park en het gaat Wildlands Adventure Zoo heten. De eerste dieren zijn al overgebracht, maandag begint de grote verhuizing. "De dieren zullen moeten wennen aan de nieuwe omstandigheden", zegt Wijshake. "Daar geven we ze de tijd voor. Daarom gaat het nieuwe park pas over drie maanden open."

En dus loopt het nu nog even storm in het oude park: ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen. "Je weet niet wat het nieuwe wordt hè? Afwachten", zegt een opa die één keer per jaar van Friesland naar Emmen ging voor een bezoek aan de dierentuin.

Hij geeft toe, het voelt als een afscheidsronde. Waar hij zich het meest op verheugt? "De aapjes, altijd leuk om te zien. En ze vinden het ook altijd leuk om mij te zien", schaterlacht hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl