NOS Nieuws

Werken met autisme: 'dan raakt Tommetje in de war'

Spreekwoorden zeggen hem niets. "De rek is eruit? Daar kan ik helemaal niets mee. Ik zal dat ook nooit begrijpen denk ik." Tom Brouwers heeft PDD-NOS. Veel vat hij letterlijk op, de dingen moeten duidelijk zijn.

Op school strandde Tom, vanwege zijn autisme. Hij kwam thuis te zitten, maar door een werkgelegenheidsproject is hij nu verkoper in een elektronicawinkel. Grote bedrijven gaan komend jaar specifiek op zoek naar mensen met autisme, omdat ze vaak uitzonderlijke kwaliteiten hebben.

Kabeltjes in mijn hoofd

Zijn baan bevalt Tom goed, zolang alles duidelijk is. "Als dingen door elkaar heen lopen, klapt er iets in mijn hoofd. De kabeltjes gaan dan niet helemaal goed, zo noem ik het. Dan raakt Tommetje in de war."

'Dan raakt Tommetje in de war'

Als het niet goed gaat, is er een collega die Tom rustig kan krijgen. En dat is soms nodig. "Ik kon een keer een showmodel-televisie verkopen. Mij was verteld dat het exemplaar verkocht kon worden. Maar een ander zei dat dat niet kon. Dan hoor ik een 'ja' en een 'nee'. Uiteindelijk is dat een 'misschien'. Dan raak ik totaal in de war. Ik werd toen best wel boos."

Maar meestal gaat het goed. Verkopen vindt Tom leuk. "Als ik mensen blij kan maken, maakt dat mij gelukkig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl