Dr. Burke met baby Teegan en haar ouders
NOS Nieuws

Arts gebruikt virtual reality bij complexe hartoperatie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Amerikaanse arts Redmond Burke heeft met behulp van een Google Cardboard, een soort virtual-realitybril, het leven van een vier maanden oude baby gered, meldt de nieuwssite UploadVR.

De baby, Teegan Lexcen, was geboren met het hart op de verkeerde plek. Het zat te ver naar links. Om de operatie goed te kunnen voorbereiden en uitvoeren, was het van groot belang dat het team het hart van de baby goed kon visualiseren.

Dat bleek een grote uitdaging. Eerdere teams liepen tegen onoplosbare problemen aan. Het team van Burke besloot op zoek te gaan naar een nieuwe aanpak. Uiteindelijk suggereerde de chef van de MRI-afdeling om een Google Cardboard te gebruiken.

Dr. Burke met Google Cardboard

De Cardboard is bedacht door internetgigant Google. Het is een soort ski-bril van karton, waarin een smartphone kan worden gestopt. Vervolgens kan op de telefoon een 3D-animatie worden geladen. De gebruiker kan die animatie in de 'ski-bril' bekijken en kan er min of meer doorheen lopen.

Risicovol

"De voorbereiding van de operatie maakt dit verhaal bijzonder", zegt hartchirurg Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. "Tijdens die voorbereiding kon Burke dankzij de bril het hart goed bekijken en dat is heel belangrijk bij dit soort ingewikkelde en risicovolle operaties."

Volgens Ter Woorst is daarnaast deze methode veel goedkoper. "Ik heb onlangs zelf zo'n VR-bril aangeschaft en die is toch een stuk goedkoper dan 3D-apparatuur."

Toevoeging

Dat beaamt Patrick Klein, hartchirurg in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "Het gaat hier om een zeer complexe operatie die heel zorgvuldig moet worden uitgevoerd." Klein denkt dat virtual reality in de toekomst een grotere rol gaat spelen binnen de chirurgie. "Maar het is niet zo dat hiermee per se extra levens worden gered. Het is meer een toevoeging aan het bestaande instrumentarium."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl