NOS Nieuws

Holland Pharma neemt failliet DA over

De failliete drogisterijketen DA maakt een doorstart. De keten wordt overgenomen door de Nederlandse Drogisterij Service, die een onderdeel is van de groothandel Holland Pharma.

Hoe de doorstart er precies uit gaat zien en of Holland Pharma er voorwaarden aan heeft gesteld, is nog onduidelijk, zegt advocaat Theunis Meijer van het kantoor Ludwig & Van Dam, dat de franchisevereniging van DA bijstaat.

Banen verloren

Er gaan in ieder geval banen verloren, blijkt uit een brief van directeur Henk Castelijns van Holland Pharma aan het personeel. Morgen wordt er officieel ontslag ingediend voor 152 werknemers. Dat zijn vooral banen op het hoofdkantoor en in het distributiecentrum. Op zeer korte termijn zullen nog eens 60 mensen hun baan verliezen.

"We streven ernaar het merendeel van de arbeidsplaatsen te behouden. In de komende weken ontvangt u een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek", staat er in de brief.

"Het is dus aan de nieuwe eigenaar om te bepalen wie mogen blijven", zegt Frans de Beer, bestuurder bij vakbond FNV. De vakbond vreest dat de nieuwe eigenaar de krenten uit de pap haalt, wat vaker gebeurt bij een faillissement. "Het kan bijvoorbeeld dat oudere werknemers buiten de boot vallen."

Franchise

Het is ook nog niet duidelijk welke gevolgen de doorstart onder leiding van Holland Pharma heeft voor de franchise-formule van DA. Het bedrijf heeft zelf zeven winkels en meer dan 250 DA-winkels zijn in handen van zelfstandige ondernemers.

Zij zijn voor de levering van goederen deels afhankelijk van het hoofdkantoor, dat vandaag officieel failliet werd verklaard.

Dezelfde bestuurder

DA Detailgroep kwam in oktober onder leiding te staan van interim-ceo Castelijns. Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat Castelijns sinds gisteren ook directeur is van Holland Pharma.

Volgens advocaat Meijer is dat niet ongebruikelijk, maar zeker opmerkelijk. "Het viel mij ook op dat de interim-bestuurder dezelfde functie heeft bij de doorstartende partij. Het laat wel zien dat de beste man kennis van zaken heeft, terwijl hij nog maar zo kort bij DA aan het roer staat."

Ook bij De Beer roept de constructie vragen op. "Het doet bij mij de wenkbrauwen fronsen. Als niet-jurist zet ik er vraagtekens bij, maar de FNV onthoudt zich nog van oordelen. Daarvoor willen we dit eerst duidelijker krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl