NOS Sport

Skispringer Freund winnaar in Oberstdorf

Skispringer Freund winnaar in Oberstdorf

De Duitser Severin Freund heeft voor eigen publiek in Oberstdorf de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee op zijn naam gebracht. Freund, de nummer twee in de wereldbekerstand, sprong 126 en 137,5 meter en troefde Michael Hayböck nipt af (307,4 om 304,7 punten).

De Oostenrijker kwam tweemaal verder (130 en 139 meter), maar kreeg een mindere waardering. Hayböck moest van een andere hoogte beginnen vanwege de veranderende windomstandigheden.

Omstandigheden

Daniel-André Tande had in de eerste omloop verrast met een sprong van 133 meter. De Noor hoefde alleen Prevc voor zich te dulden, die minder ver sprong (129,5 meter) maar een betere jurywaardering kreeg. Tande zakte echter door het ijs bij zijn tweede sprong en ook de Sloveense topfavoriet Prevc redde het niet toen de startbalk naar beneden werd gezet en de omstandigheden veranderden.

Hayböck, zesde na de eerste omloop, sprong juist naar 139 meter in de tweede omloop en dat was voor de jury reden om in te grijpen. De startbalk werd omlaag gelegd, maar Freund (vijfde na zijn eerste poging) kon alsnog naar 137,5 meter springen. Toen de balk opnieuw naar beneden ging, was het gedaan met dergelijke afstanden. De compensatie in punten die de lagere startpositie opleverde voor mannen als Prevc, bleek niet afdoende. De WB-leider werd uiteindelijk derde.

De laatste zeven jaar pakte een Oostenrijkse springer de eindzege in de tournee. Stefan Kraft was vorig jaar de sterkste. Hij eindigde ditmaal in Oberstdorf als zevende. Op 1 januari wordt de tweede wedstrijd in het vierluik gesprongen in Garmisch-Partenkirchen.

Severin Freund juicht na zijn zege in Oberstdorf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl