Dascha Graafsma Twitter / @renegraafsma

De 16-jarige Dascha Graafsma was eind november niet onder invloed van drugs toen ze in Hilversum om het leven kwam. Dat zegt het Nederlands Forensisch Instituut na aanvullend onderzoek van het bloed van het meisje uit Hollandsche Rading.

Eerder zei een forensisch patholoog die op verzoek van de familie toxicologisch onderzoek deed, dat het meisje twee stoffen in haar bloed had die duidelijk wezen op drugsgebruik.

Het NFI zegt dat het eerdere onderzoek "indicatief" was en dat alleen de aanwezigheid van een stof in het lichaam is onderzocht, maar niet de hoeveelheid ervan. Na aanvullend onderzoek komt het NFI tot de conclusie dat het meisje ghb in haar bloed had, maar niet in een hoeveelheid die duidt op het innemen of toedienen van het middel. "Ghb is ook een lichaamseigen stof die na het overlijden wordt gevormd."

Alcohol

Het NFI heeft ook gezocht naar sporen van andere drugs, zoals xtc en cocaïne, maar die zijn niet gevonden. Dascha was bij haar overlijden niet onder invloed van drugs, maar wel van alcohol, concludeert het instituut.

Eerder onderzoek van de politie wees al uit dat het meisje in de nacht van 27 op 28 november na ruzie met vriendinnen zonder jas een discotheek in Hilversum verliet. Om 5.20 uur werd zij op het spoor niet ver van station Hilversum Sportpark aangereden door een trein. 

Misdrijf

De politie en het OM gingen al snel uit van zelfmoord, maar de vader betwist dat. De nieuwe bevindingen van het NFI leveren geen aanwijzingen op voor een misdrijf, zegt de politie. "Daarmee is er nog geen duidelijk antwoord op de vraag wat ertoe heeft geleid dat het meisje die nacht op het spoor stond en daar is overleden."   

STER reclame