De 13-jarige Germain roept iedereen op om nooit meer de cinnamon challenge te doen
NOS Nieuws

Germain (13) uit coma na cinnamon challenge: niet doen!

"Vanwege de privacy van onze patiënten kan ik niks over de toestand van Germain zeggen", vertelt Bert Arets, kinderlongarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. "Maar Germain heeft mij een ding gevraagd te melden en dat zijn twee woorden: niet doen." De cinnamon challenge, een lepel kaneel naar binnen werken zonder water te drinken, lijkt misschien onschuldig, maar kan volgens de arts van Germain heel gevaarlijk zijn.

"Het doorslikken zelf zal misschien niet gevaarlijk zijn, maar het kaneel is zo prikkelend dat niemand aan het doorslikken toekomt", zegt Arets. Volgens de kinderlongarts komt het dan vaak voor dat mensen beginnen met hoesten, niezen of zelfs het kaneel inademen. "En dan gaat het fout. De vezels van de kaneel dringen diep je luchtwegen en longen binnen", aldus Arets.

Gevaar
Mensen die daar gevoelig voor zijn, bijvoorbeeld astmapatiënten, hebben dan een probleem. "De luchtwegen gaan knijpen, je krijgt een astmatische reactie en dus letterlijk geen luchttoevoer", zegt Arets.

Als de vezels dan dieper de longen binnendringen, komt het in de longblaasjes. Daar kan het kaneel leiden tot een ernstige ontsteking. "Wij noemen dat een chemische ontsteking", vertelt Arets. Hij voegt daaraan toe dat beschadiging van de longblaasjes maakt dat mensen minder goed zuurstof opnemen en ernstig in zuurstofnood kunnen komen. Als dat ernstiger wordt, kun je in coma raken.

Lange termijn

Arets weet niet of de cinnamon challenge voor mensen op de lange termijn schadelijk is. Wel zijn er bij dieren testen gedaan met het inhaleren van kaneel: "Bij proefdieren blijkt dat na zes tot twaalf maanden na het inhaleren van het kaneel er nog duidelijke schade aan de luchtwegen en longblaasjes is." De kinderlongarts vindt dat Nederland zich daar bewust van moet worden, zodat niemand zich nog aan de cinnamon challenge waagt.

De 13-jarige Germain uit Hilversum lag vijf dagen in coma na zijn cinnamon challenge. Zijn stiefmoeder meldt aan RTV-NH dat het inmiddels beter met hem gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl