NOS Schaatsen

'Kinderachtige' diskwalificatie ontsiert laatste 10 km De Jong

De Jong: diskwalificatie is kinderachtig

De 89ste en laatste 10.000 meter van Bob de Jong eindigt in mineur. Wat een waardig afscheid had moeten worden, verandert in een diskwalificatie om een bandje. "Kinderachtig", noemt De Jong het.

"Volgens mij zijn ze me zat en willen ze van me af", zegt de schaatser na afloop over de jury. "In de reglementen staat dat je bij de start een bandje om moet hebben. Punt." Het bandje van de 39-jarige De Jong zat te strak, waardoor hij zich genoodzaakt voelde het bandje af te gooien.

De jury besluit de stayer, die met 13.24,57 tot dan toe de vijfde plaats in handen had, uit de uitslag te halen. "Dat doe je toch niet als je een mooi afscheid wil", aldus een teleurgestelde De Jong. "Geef me dan een waarschuwing."

Jury heeft gelijk

Volgens de reglementen treft de jury geen blaam. Het is inderdaad verplicht om het bandje van begin tot eind te dragen. Ondanks zijn jarenlange ervaring kende De Jong die regel niet: "Je bent nooit oud genoeg om te leren, zo blijkt maar weer."

Toch genoot de olympisch kampioen van 2006 tijdens de rit wel van zijn laatste 10.000 meter. "Ik had het moeilijk tijdens het inrijden, toen was het publiek al zo enthousiast. Het was heerlijk om voor een laatste keer in een vol Thialf te mogen rijden."

  • Pro Shots
    Bob de Jong na zijn laatste rit
  • Pro Shots
    De Jong neemt afscheid van het publiek

#Bob10km

Via Twitter leefden andere (oud-)sporters mee met De Jong. Via de hashtag #Bob10km waren er mooie woorden voor de langeafstandsspecialist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl