De Kerncentrale in Doel EPA

De Duitse minister Hendricks van milieu maakt zich grote zorgen over de staat van onderhoud van de Belgische kerncentrales. Hendricks vindt dat de centrales, die net over de grens met Duitsland staan, buiten werking gesteld moeten worden. 

De minister noemt de recente werkzaamheden aan de centrales 'oplapwerk'. De vele storingen zijn volgens haar een bewijs dat de eigenaar de centrales niet onder controle heeft. Ingrijpen kan ze niet, omdat de centrales op Belgisch grondgebied staan. 

Incidenten 

Er zijn veel incidenten bij de Belgische kerncentrales. Eerste Kerstdag werd een reactor bij de Belgische plaats Doel stilgelegd, die een paar dagen daarvoor na drie jaar oponthoud weer was gestart. Gisteren zou die weer opgestart worden, maar dat ging toch niet door. Nu is het de bedoeling dat de centrale 6 januari weer wordt opgestart. 

Begin deze maand sprak de Zeeuwse politiek zijn zorgen uit over het openhouden van de kerncentrales van Doel, die net over de grens staan. 

Goed contact

Nederland eist niet dat de centrales worden gesloten, maar houdt ze wel in de gaten. Minister Schultz en haar Belgische collega Jambon "onderhouden hierover goed contact", zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Vanaf januari voeren Nederland en België gezamenlijke inspecties uit. De Nederlandse toezichthouder ANVS gaat Belgische kerncentrales inspecteren en de Belgische toezichthouder FANC Nederlandse kerncentrales. 

STER reclame