Een vrouw houdt symbolisch een potlood vast bij een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo
NOS Nieuws

Meer journalisten gedood in landen waar vrede is

Wereldwijd zijn er dit jaar 110 journalisten om het leven gekomen. Van hen zijn er 49 doelbewust om het leven gebracht voor het werk dat ze doen, bijvoorbeeld door een terreurbeweging.

Achttien journalisten zijn gedood terwijl ze verslag deden. Van de anderen is onbekend hoe en waarom ze gedood zijn, meldt Reporters Without Borders, een internationale organisatie die opkomt voor de persvrijheid.

Het aantal dode journalisten, van wie bekend is hoe of waarom ze zijn gedood

Volgens Reporters Without Borders werd dit jaar twee derde van de journalisten gedood in landen waar vrede heerst. Dat was vorig jaar andersom. Toen viel een meerderheid van de doden in oorlogsgebieden.

De verschuiving heeft deels te maken met de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo op 7 januari van dit jaar. Terroristen schoten acht journalisten dood, omdat het blad een spotprent van de profeet Mohammed had gepubliceerd.

Van links naar rechts: Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut, Charb and Tignous

Door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is Frankrijk na Syrië en Irak het land waar de meeste journalisten werden omgebracht. In zowel Syrië als Irak vielen negen doden.

Gedood tijdens live-uitzending

Onder de 69 doden zijn ook verslaggeefster Alison Parker en cameraman Adam Ward. Zij werden in de Amerikaanse staat Virginia doodgeschoten tijdens een interview dat rechtstreeks op televisie werd uitgezonden.

De schutter plaatste beelden van de schietpartij op Twitter. De beelden zijn gemaakt door de dader zelf. Ze kunnen als schokkend worden ervaren.

Schokkende beelden: het moment van de schietpartij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl