Vuurwerkverkoop in Rijswijk
NOS Nieuws

'Voor het knalvuurwerk moet je naar België'

Bij zo'n 1500 verkooppunten in het land mag vanaf vandaag legaal vuurwerk worden gekocht. Verslaggever Maino Remmers was vanochtend bij een winkel in Tilburg.

"Hatsjikidee, we zijn er heel blij mee", zegt een klant die met zijn dochter iets na zessen als een van de eersten zijn bestelling afhaalt. "Je moet er vroeg bij zijn, anders hebben we niets."

Hij verlaat de zaak met een goed gevulde tas met daarin pijltjes, rotjes en "nog allemaal mooie kleurtjes van vuurwerk", zoals zijn dochter zegt. "Dat vinden we genoeg. We gaan het thuis afsteken. Oliebolleke erbij, glaasje champagne. En qua vuurwerk alleen maar mooie kleuren, geen knallers."

Kinderen bezoeken het vuurwerkverkooppunt in Tilburg

De verkoop van knalvuurwerk neemt al jaren af. Vijf jaar geleden waren astronauten, kanonslagen en duizendklappers nog goed voor meer dan een kwart van de totale omzet, nu zal dat minder dan 10 procent zijn.

Uit een opiniepeiling eerder deze maand blijkt dat een kleine meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod voor particulieren is, als gemeenten professionele vuurwerkshows zouden organiseren.

Vuurwerk afsteken samen met de buren is toch een leuk momentje.

Een bezoeker van het vuurwerkverkooppunt in Tilburg

Een bezoeker van de vuurwerkwinkel in Tilburg vindt dat jammer. "Thuis afsteken is ook wel leuk. Gezellig met de buren, want die zie je niet elke dag. Een beetje praten en elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Toch een leuk moment."

Voorbereiding

Ondernemer Frans Hultermans zegt dat hij bewust meer siervuurwerk heeft ingeslagen. "Voor het knalwerk moet je naar België. Hier absoluut niet."

Verkoop van minder knal en méér siervuurwerk verwacht

Hij baalt van de volgens hem negatieve media-aandacht voor vuurwerk. "Vuurwerk wordt vaak gekoppeld aan overlast", stelt Hultermans. "Ik wil benadrukken dat we pas vanochtend zijn opengegaan. Alle overlast van de afgelopen weken komt dus niet van ons af."

De Cobra uit Italië is volgens hem het beste voorbeeld van wat niet op de vuurwerkmarkt thuishoort. Het zware vuurwerk wordt verkocht in Italië. "Die dingen horen niet thuis in de categorie vuurwerk. Het is munitie. In Brussel gaat het fout. Daar moeten ze zorgen dat die dingen niet op de markt kunnen komen."

Dit jaar worden er voor het eerst geen babypijltjes en Romeinse kaarsen verkocht door een verbod van het kabinet. Het vuurwerk zou te veel letsel veroorzaken.

Toch denkt de vuurwerkbranche dat de totale omzet gelijk blijft, omdat de verkoop van het duurdere siervuurwerk stijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl