Germain uit Hilversum
NOS Nieuws

Jongen (13) in coma na kaneelspelletje

Vijf dagen lag hij in coma, de 13-jarige Germain uit Hilversum. Hij deed mee aan een kaneelspelletje, de cinnamon challenge, en raakte door zuurstofgebrek in coma. "Het was één grote nachtmerrie, het ergste dat je kan overkomen", vertelt zijn stiefmoeder Adriana aan RTV NH.

Germain deed een week geleden mee aan het spelletje, waarbij je een hap kaneel moet nemen en het poeder moet wegwerken zonder te drinken. Omdat het kaneelpoeder uitdroogt, kan het ernstige ademhalingsproblemen en verstikking veroorzaken.

Ergste nachtmerrie

"Toen er een meisje op haar sokken naar ons huis rende wist ik dat het mis was", zegt stiefmoeder Adriana. "Wat ik aantrof was mijn ergste nachtmerrie. Mijn man begon meteen te reanimeren en ambulancebroeders hebben dat overgenomen." Een adrenalinespuit zorgde ervoor dat zijn hart weer een beetje op gang kwam, waarna de jongen met gillende sirenes naar het ziekenhuis werd gebracht.

Eenmaal in het ziekenhuis wisten artsen niet of Germain uit zijn coma zou ontwaken. "Ik heb er geen woorden voor. Dit is het ergste dat je kan overkomen", zegt zijn stiefmoeder tegen RTV NH.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Na vijf dagen ontwaakte de jongen, maar het is nog niet bekend of hij blijvende schade overhoudt. "We weten dat er geen grote schade is, maar het verdere verloop weten we nog niet. Volgens de artsen is het een wonder dat hij nog leeft." Germain is volgens zijn stiefmoeder nog erg verward en weet niet meer wat er is gebeurd.

Ouders en kinderen waarschuwen

Met haar verhaal wil Adriana ouders en kinderen waarschuwen voor het gevaar van de cinnamon challenge. "Kinderen zien vaak niet hoe schadelijk kaneel is, dat je dit echt niet moet doen. Het kan gewoon fataal voor je zijn."

De cinnamon challenge dook voor het eerst rond 2001 op en werd daarna steeds populairder. In 2013 kwamen artsen in de Verenigde Staten met de waarschuwing dat het spelletje ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, astma-aanvallen, longontsteking en een klaplong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl