Bommenruimers ingezet bij zelfgemaakt vuurwerk
De politie waarschuwt voor het gevaar en de overlast van zelfgemaakt vuurwerk. Omdat illegaal vuurwerk steeds zwaarder wordt, nemen ook de risico's toe als ermee geknutseld wordt. Zo’n vijftien keer per jaar moet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) worden ingeschakeld om geïmproviseerd vuurwerk op te ruimen.
In de laatste maanden van het jaar vindt de politie wekelijks vuurwerk waarmee geknutseld is, vaak door liefhebbers die nog mooier of harder knallend vuurwerk proberen te maken. Het gaat om vuurwerkbommen, aan elkaar geknoopt vuurwerk of creaties waarin bestanddelen uit knal- en siervuurwerk zijn samengevoegd.
“Het is altijd maar de vraag wat voor grondstoffen zijn gebruikt”, vertelt kapitein Peter (van defensie mag hij zijn achternaam niet geven) van de EOD. “Er is direct gevaar voor de maker, maar ook voor de bevolking die eromheen woont.” De knutselaars gebruiken vaak bestanddelen van illegaal vuurwerk, zoals flitspoeder. Dat is erg explosief. De bouwsels zijn volgens de EOD vaak instabiel en kunnen bij het minste of geringste ontploffen.
Bij een incident in Opheusden in 2012 blies een man die op zolder met vuurwerk zat te knutselen, een gat in het dak van zijn huis. Hij raakte zelf zwaargewond. De afgelopen maanden werd de EOD ingezet in onder andere Zoetermeer, Gouda, Spijkenisse en Oldebroek. In de laatste twee gemeenten moesten omwonenden tijdelijk hun huis uit vanwege ontploffingsgevaar.
Verslaving
Knutselen met vuurwerk is soms een regelrechte verslaving, constateert Ad Nieuwdorp, vuurwerkdeskundige bij de politie. De verdachten zijn vrijwel altijd autochtoon, man en tussen de 10 en 50 jaar oud. De oudere groep blijkt al van jongs af aan vuurwerkfanaat. “Ze blijven echt een beetje in de puberteit hangen”, zegt Nieuwdorp. “Ze denken dat het stoer is wat ze doen, maar het is heel erg gevaarlijk en het geeft veel overlast en schade.”
Het Openbaar Ministerie eist extra hoge straffen voor geïmproviseerd vuurwerk, maar dat lijkt de makers nauwelijks af te schrikken. De politie doet een beroep op ouders om hun kinderen in de gaten te houden en zich bewust te worden van de risico’s van geknutsel met vuurwerk.