ANP
NOS Nieuws

AIVD gaat komend jaar 250 mensen werven

De inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gaat de komende jaren drastisch uitbreiden. De dienst is op zoek naar 250 nieuwe medewerkers, nadat er dit jaar al 200 mensen zijn aangenomen, meldt een woordvoerder.

Daarmee wordt de inlichtingendienst groter dan hij was voor er in 2012 diep gesneden werd in de organisatie. Na die bezuiniging raakte de dienst veel personeel kwijt.

Diepe sporen

De Rekenkamer concludeerde in mei van dit jaar dat de bezuiniging van 68 miljoen euro uit het regeerakkoord "diepe sporen heeft achtergelaten" in de organisatie. Volgens de Rekenkamer is destijds veel waardevolle kennis en ervaring verloren gegaan.

De Kamer besloot, ook gezien de toegenomen terreurdreiging en de Russische machtsgreep op de Krim, geld vrij te maken voor de AIVD om nieuw personeel aan te nemen.

De dienst is vooral op zoek naar ICT'ers, zowel specialisten als allrounders. Maar ook onderzoekers en analisten zijn welkom, evenals vertalers vanuit het Russisch, Arabisch, Farsi (de taal die in Iran wordt gesproken), Berbers en Koerdisch. Ze worden ingezet om online informatie, afgetapte gesprekken en mediaberichten te vertalen.

Alle nieuwkomers worden uitgebreid gescreend en moeten een interne opleiding volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl