Marjolein Faber
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

PVV'er Faber niet vervolgd voor haatzaaien

PVV'er Marjolein Faber wordt niet vervolgd voor haatzaaien en discriminatie. Nijmegenaar Toine van Bergen deed aangifte tegen de fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer, maar het Openbaar Ministerie neemt die niet in behandeling omdat Faber niets strafbaar zou hebben gedaan.

Omroep Gelderland citeert Van Bergen dat hij het "er niet bij laat zitten". Hij stapt naar eigen zeggen vandaag nog naar het gerechtshof in Arnhem om "deze weerzinwekkende mevrouw" alsnog te laten vervolgen. Het OM zegt de aangifte van haatzaaien en discriminatie onderzocht te hebben en geen basis te zien om tot vervolging over te gaan.

Toelaatbaar

Faber deed volgens het OM geen strafbare uitlatingen. "Het is toelaatbaar in het debat dat een politicus voert en bovendien moet je kijken naar de context; dit is wat een politicus moet kunnen zeggen in het openbare debat."

De Nijmegenaar is boos op Faber omdat een kookavondje met vluchtelingen in de Nijmeegse wijk Brakkenstein niet doorging, "na de stennis die zij maakte". Toen die avond door grote commotie op internet niet doorging, liet Faber weten blij te zijn: "Verzet helpt.#kominverzet", twitterde ze.

Van Bergen deed ook aangifte omdat de PVV'er volgens hem de aanstaande komst van vluchtelingenkinderen naar een school in Dukenburg bij voorbaat verziekt had. Ook daarover stuurde Faber een tweet:

Ook deze tweet is volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar.

Als Van Bergen bezwaar aantekent bij het gerechtshof, zal worden gekeken of het OM de procedures heeft gevolgd en juist oordeelde. Is dat niet het geval, dan moet het OM Faber mogelijk alsnog vervolgen.

Advertentie via Ster.nl