NOS Nieuws

'Gemeenten moeten zuipfeesten meer controleren'

"De kans is groot dat jongeren horizontaal dit soort feesten verlaten"

Gemeenten moet meer verantwoordelijkheid nemen om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Dat vindt het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, Stap.

Stap maakt zich de meeste zorgen over feesten waar tegen een vast bedrag onbeperkt gedronken kan worden. "Dat zijn feesten die in strijd zijn met eigenlijk alles wat wetgeving betreft", zegt de directeur van Stap Wim van Dalen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem vindt er tijdens dit soort feesten weinig tot geen controle plaats op leeftijd, wordt er doorgeschonken aan mensen die al te veel hebben gedronken en worden jongeren toegelaten die al te veel op hebben.

Alles of niets

"We weten dat de horeca een van de slechtste nalevers is van de leeftijdsgrens", zegt Van Dalen. "Het is alle hens aan dek, voornamelijk voor gemeenten. Die moeten zich dit aantrekken. Dat betekent ook dat gemeenten zijn controleurs optimaal moet voorbereiden en inzetten."

In De Telegraaf luiden artsen en het Trimbos-instituut ook de noodklok. Volgens hen werken feesten waar tegen een vast bedrag onbeperkt gedronken mag worden het alcoholgebruik in de hand. "Het beeld heerst dat je op dit soort avonden je geld 'eruit' moet halen", zegt een woordvoerder van het Trimbos-instituut in de krant.

Energie

De artsen zeggen verder in de krant dat jongeren alcohol met energiedrankjes combineren. Met als gevolg dat ze niet moe worden en door blijven gaan, waardoor ze uiteindelijk neervallen of moeten overgeven.

Hoewel de leeftijd waarop alcohol gedronken mag worden is verhoogd, ziet Van Dalen nog weinig verschil. "Er is geen verandering in het aantal jongeren dat onder invloed raakt en naar het ziekenhuis moet." Wel is de gemiddelde leeftijd van de jongeren die worden opgenomen iets gestegen.

Controles

Volgens Van Dalen schort het niet aan de voorbereiding van de controleurs, maar moeten ze tijdens dit soort feesten wel ingezet worden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in De Telegraaf weten dat gemeenten wel optreden als er met drankprijzen wordt gestunt. Maar of er ook specifiek tegen feesten met onbeperkt drinken wordt opgetreden, kon de VNG niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl